Svijet Vijesti

Japanac osuđen na doživotni zatvor

Sud u Japanu izrekao je kaznu doživotne robije Tatsuji Ichihasiju za ubistvo Britanke Lindzy Hucker u Tokiju 2007. godine, piše britanski dnevnik “Daily telegraf”.

Icihasi (32) je priznao krivicu za silovanje i ubistvo Hokerove u njegovom stanu, ali je rekao da ju je slučajno ubio kad je pokušao da je spriječi da ne vrišti.

Tokom protekle sedmice otac ubijene Bil zatražio je od Okružnog suda u Chibi da ne iskazuje milost pri izricanju presude i zahtijevao je da Icihasi bude osuđen na smrtnu kaznu, koja se u Japanu izriče samo u slučaju višestrukih ubistava.

Hokerova, koja je bila iz mjesta Brendon nedaleko od Coventria, imala je 22 godine kada je njeno golo tijelo pronađeno sa rukama zavezanim plastičnom vezicom u kadi ispunjenoj pijeskom na terasi Icihasijevog stana.

Autopsijom je utvrđeno da je umrla od gušenja i tužioci su izrazili uvjerenje da ju je Ičihaši ugušio nakon silovanja.

Icihasi je rekao da je nakon silovanja vezao Huckerovu, sa kojom je razgovarao nekoliko časova tražeći oproštaj. Prema njegovim riječima, on ju je ugušio kada joj je prekrio usta da bi je spriječio da ne vrišti i da nije imao namjeru da je ubije.

Poslije ubistva Icihasi se dvije i po godine krio, radeći na privremenim poslovima između mjesta Aomori na sjeveru Japana i ostrva Okinave na krajnjem jugu.

Zarađenim novcem platio je plastičnu operaciju, kojom je izmijenio izgled očnih kapaka i nosa, dok je sa lica uklonio i mladež, kako bi izbjegao hapšenje. Uhapšen je u novembru 2009. godine nakon anonimne dojave dok je pokušavao da se ukrca na trajekt ka Okinavi.

 

Srna/Informer.ba