Svijet Vijesti

Japan:Počela potraga za žrtvama potresa i cunamija

U Japanu je u ponedjeljak počela potraga za hiljadama tijela žrtava razornog potresa i cunamija, koji su 11. marta pogodili sjeveroistok i istok Japana, a lokalni zvaničnici su ušli u zonu evakuacije od 20 kilometara oko havarisane nuklearne elektrane Fukushima kako bi procijenili stanje.

Potraga će trajati dva dana i u njoj će učestvovati 24.800 vojnika sa 90 helikoptera i aviona, 50 brodova i 100 podmornica. Oni će pretražiti vode udaljene do 20 kilometara od obale. U operaciji će učestvovati i policija, obalska straža, kao i američki vojnici.

Do sada je potvrđeno da je u potresu i cunamiju na sjeveroistoku i istoku Japana poginulo 14.300 osoba, dok se 12.000 vode kao nestali. Pretpostavlja se da je neka tijela odnijelo more, dok su neka zatrpana ispod uništenih zgrada.

Zvaničnici ministarstva poljoprivrede istovremeno su poslali tim od šest veterinara u zonu oko havarisanog nuklearnog kompleks Fukushima, iz koje je evakuisano stanovništvo, da provjere šta je sa stotinama hiljada napuštenih krava, svinja i pilića, od kojih su mnogi do sada vjerovatno uginuli od gladi.

Procjenjuje se da su evakuisani mještani stavili 4.000 krava, 30.000 svinja i 630.000 pilića kada su prošlog mjeseca s početkom nuklearne krize u žurbi napustili domove, navode agencije.

Vlasti razmišljaju i o mogućnosti eutanazije za životinje koje umiru, kažu zvaničnici.

Fena/Informer.ba