Izdvojeno Region Udarno Vijesti

Jarac mu umro od alkohola, psa šalje u prodavnicu

Izgleda nevjerovatno, ali je istinito. Milan i Ljubinka Braković iz sela Gornja Vrbava kod Gornjeg Milanovca često u seosku prodavnicu po kafu, šećer, cigarete… i po keks za njega, pošalju kućnog ljubimca, psa Mileta.

”Tako je već nekoliko godina. Miletu zavežemo oko vrata plastičnu kesu u kojoj je spisak onoga što treba da donese za kuću, keks za njega i novac. On ode do seoske prodavnice, koja je od kuće udaljena kilometar i po. Kada putem Kragujevac – Gornji Milanovac stigne do radnje, prodavačica Olja odveže kesu, u nju stavi ono što je na spisku, naplati i kesu Miletu ponovo okači o vrat. Nikada se nije desilo da je usput izgubi’‘.

”Uvijek tačno i uvijek na vrijeme stigne. Kada stigne kući, za nagradu dobija keks koji obožava’‘ – objašnjava Miletov gazda Milan Braković Beli u čijem dvorištu ima mnogo životinja, koje on i supruga Ljubinka obožavaju.

Mile je izuzetno pametan i veoma vjeran pas. Sada je ostario, osam mu je godina, ali je još uvijek vjeran.

”Poznaje sve moje njive i ma šta i gdje da radim, ide za mnom i čeka da završim poslove. Zna svaku moju alatku, a kada se desi da u njivi zaboravim motiku ili vile, Mile ne dolazi kući, ponekad i dan-dva. Ako ga nema, znam da sam nešto zaboravio. Vratim se i zateknem ga kako leži pored alata i čuva da ga neko ne ukrade. Mile čuva hranu koju ponesem kada radim u polju i nikada se nije desilo, ma koliko bio gladan, da pojede moj ručak, već strpljivo čeka da ga podjelimo” – kaže za “Vesti” Milan.

Žali jarca Tajsona

Milan ne može da zaboravi jarca Tajsona koji je volio da pije vino i rakiju.

”Najveći sam krivac što je Tajson krenuo stranputicom i što je postao jedini jarac alkoholičar na svijetu. Ja volim da popijem, te sam davao i Tajsonu. U piću je znao da nasrne i na komšije i to ga je, na kraju, koštalo jarećeg života. Načisto je propao od alkohola” – kaže Milan.

Gaji stršljenove

Milan u dvorištu ima dva legla stršljenova.

”Jedno leglo sam zapatio u komadu šuplje bukve koja se nalazi pored same kuće, a drugo je na terasi kuće i to ne bez razloga. One uništavaju osice i muve. Već nekoliko godina živimo u slozi. Za sada, Ljubinka i ja ih ne diramo, oni ne diraju nas” – kaže Milan.

 

Vesti/Informer.ba