BiH Udarno Vijesti

UN je Bošnjacima u Srebrenici uzeo oružje i obećao da će ih štititi

Na suđenju za zločine u Srebrenici, nekadašnji vojni posmatrač UN je rekao da su predstavnici komande Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine tvrdili da Bošnjaci moraju napustiti Srebrenicu, jer će, u suprotnom, biti istjerani ili ubijeni, saopštila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Svjedok Tužilaštva BiH Joseph Kingori kazao je da je izvjesni Vuković na sastancima održanim nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine predstavljao stavove komande VRS-a, jer je dolazio u svojstvu višeg oficira.

“Vuković je bio oštar i silovit kada je govorio da muslimani moraju napustiti Srebrenicu ili će biti istjerani ili ubijeni. Prenosio nam je ono o čemu smo mislili da su u komandi bosanskih Srba razgovarali. To je bilo naše mišljenje i to se kasnije i desilo“, rekao je Kingori.

Kingori je na suđenju optuženima Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću odgovarao na pitanja odbrana kako bi Tužilaštvo BiH u sudski spis uvelo iskaz koji je dao na suđenjima pred Haškim tribunalom.

Nešković i Ilić, bivši pripadnici Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, optuženi su da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zadrugu u Kravici, gdje su pogubljeni.

Optuženi Nešković, kako je navedeno u optužnici, naredio je dvojici pripadnika Centra da ubiju dva zarobljena muškarca Bošnjaka, što su oni i učinili.

Prema optužnici, Ilić je pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika.

Svjedok Kingori je rekao da je VRS 6. jula 1995. počela granatirati Srebrenicu, koja je zauzeta nakon pet dana, 11. jula.

“Granate su padale na Potočare i na grad Srebrenicu. Bilo je ranjenih i poginulih. Mi lično smo ranjene nosili u bolnicu i uklanjali mrtve. Bili smo iznenađeni malim brojem žrtava u odnosu na intenzitet granatiranja. Palo je 200 granata”, kazao je Kingori.

Nakon što je zauzeta Srebrenica, kako je kazao Kingori, vidio je žene, djecu, starce i vojno sposobne muškarce.

“Za te muškarce je rečeno da će biti zarobljeni i razmijenjeni. Međutim, oni nisu stigli na odredište”, dodao je Kingori.

Prema iskazu svjedoka, u Srebrenici u julu 1995. godine nije bilo organizovane strkture Armije BiH (ARBiH).

“Bošnjaci su imali načelnika Štaba i nekoliko oficira. Svo teško naoružanje im je bilo u bazi UNPROFOR-a, koje je oduzeto prilikom demilitarizacije”, istaknuo je Kingori.

Branilac optuženog Ilića, Miloš Perić, svjedoku je prikazao isječak iz filma o Srebrenici na kojem se vidi kako nekoliko vojnika u uniformama ARBiH iz Srebrenice koristi minobacač.

“Izvještavali smo da je iz grada pucano iz lakog naoružanja. Ako je minobacač korišten 10. jula 1995. godine, mogao je biti dio odbrane, jer je granatiranje bosanskih Srba počelo ranije. Možda je ARBiH oružje donijela iz baze UN-a”, rekao je Kingori.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. novembar ove godine.

 

Onasa/Informer.ba