Udarno Vijesti

Jedanaesta godišnjica smrti Mirze Delibašića

Na današnji dan 2001. godine u Sarajevu je umro je Mirza Delibašić Kindže. 

Članovi porodice, mnogobrojni prijatelji, sportski radnici i poštovaoci položit će cvijeće na njegov grob na Gradskom groblju Bare u znak sjećanja na najboljeg bosanskohercegovačkog sportistu svih vremena.

Mirza Delibašić Kindže rođen je u  Tuzli 9. januara 1954. godine. Blistavu sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kad postaje član sarajevske Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv Jugoplastike iz Splita. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije i Evrope i osvojio Kup Jugoslavije. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak Balkana, Evrope, svijeta i olimpijski pobjednik.

Kindže, virtuz i princ među koševima – kako su ga zvali, s Bosnom je u Grenoblu osvojio naslov prvaka Evrope.

Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi potom dobio specijalno priznanje kao as izvan serije i postao član žirija za izbor sportiste. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji.

Vjeran Sarajevu ostao je i u toku rata, zahvaljujući se pozivu rukovodstva slavnog Reala da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni “madridskim rajem”.

Možda je najbliži definiciji ličnosti Mirze Delibašića bio njegov učitelj i vizionar šampionske generacije Bosne Bogdan Tanjević, koji je svojevremeno rekao:

Nikada nisam upoznao nijednog vrhunskog sportistu, bilo s ovih naših prostora, bilo iz svijeta, koji u sebi nije imao barem trunku zlobe. Nijednog, osim Mirze“.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv “Dvorana Mirza Delibašić”.

Fena/Informer.ba