Politika Udarno Vijesti

Jelko Kacin: BiH je potrebna prava vlada, a ne Vijeće ministara

Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin izjavio je u srijedu da je usvajanje rezolucije EP-a o napretku BiH u evropskim integracijama poruka ohrabrenja i partnerske kritike onoga što u BiH mora da se mijenja kako bi zemlja krenula ka članstvu u Evropsku uniju (EU).

“Sada kada je Srbija postala zemlja kandidat, a Hrvatska ulazi u EU naredne godine, lideri BiH bi napokon morali da stave kraj na unutrašnje podjele po nacionalnim osnovama. Oni moraju da postignu konsenzus o ustavnim promjenama i jačanju institucija na državnom nivou da bi BiH mogla da provodi reforme s EU agende i pregovore o članstvu u EU”, izjavio je Kacin, saopćeno je iz njegovog ureda.

On je istaknuo da je BiH potrebna prava vlada, a ne Vijeće ministara.

Neke od otvorenih tema u BiH, kazao je Kacin, jesu rješenja pitanja imovine vojnih snaga BiH i potreba da se izvrše ustavne promjene na osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”.

“Novoizabrano Vijeće ministara radi dobar posao time što se bavi gorućim ekonomskim temama i udaljava se od nacionalnih tema. Nezaposlenost i pitanje izbalansiranog budžeta su prave teme kojima predsjednik Vijeća, ne predsjednik vlade, Vjekoslav Bevanda i treba da se bavi”, kazao je Kacin.

Na kraju  je istaknuo da je BiH, između ostalog, potrebno i ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou.

“Poljoprivreda je jedno od najvažnijih tema pristupnih pregovora, a BiH je potrebna odgovarajuća institucija na ovom polju”
, zaključio je Kacin.

 

Fena/Informer.ba