Politika Vijesti

Jelko Kacin: Političari u BiH čine sve da ona postane crna rupa

Kada BiH bude okružena Hrvatskom, koja će do kraja godine potpisati sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji (EU) i završiti referendum, Crna Gora dobije datum za početak pregovora, za šta ima velike šanse, te ako Srbija dobije status kandidata do kraja godine, svaki političar u BiH treba početi sanjati strašne snove o svojoj budućnosti.

Trenutak istine

Ovo je za „Dnevni avaz“ izjavio Jelko Kacin, slovenski političar i član Parlamenta Evropske unije (EU). Kacin upozorava da, ako do katoličkog Božića ove godine ljudima u BiH ne svane, neće im svanuti nikada.

Treba sačekati da Crna Gora dobije datum za početak pregovora i da Srbija dobije kandidatski status. Tek onda će se neki opametiti, probuditi i pitati se zašto nas nema. Mislim da je to trenutak istine kada se BiH može probuditi. Nažalost, do tada je još pola godine – kazao je Kacin.

On poručuje da nije važno kako će poljsko predsjedavanje Unijom imati utjecaja na BiH, nego obratno. U tome je, kaže, bit svih problema, jer sve dok se BiH ne probudi i ne formira svoje institucije, teško je pitati šta će Poljska napraviti za BiH.

Zbog ovakvog odnosa bh. političara vrlo je moguće da BiH ostane crna rupa na Balkanu. To zavisi samo od BiH, koja samo mora odlučiti želi li biti crna rupa ili ne želi. Kako sada izgleda, neki političari čine sve da BiH bude crna rupa. Prema meni, ona to nije mišljenja je Kacin.

Neozbiljne elite

Kacin upozorava da EU stvara uvjete da se politička elita u BiH probudi, dođe sebi i počne se ponašati odgovornije. No, dodaje da sve dok BiH ne bude imala vladu, a u toj vladi ministarstvo poljoprivrede, koje sada nema, poruke su da se radi o neozbiljnoj političkoj eliti.

Evropski parlament podržat će Srbiju

Jelko Kacin smatra da je hapšenje Ratka Mladića bila samo prepreka za Srbiju, koja je sada ukinuta.

Srbiju do statusa kandidata vodi implementacija njenog akcionog plana. Od napretka tog plana zavisi sve. Ja ne sumnjam da će Evropska komisija dati preporuku. I mi ćemo Srbiju podržati u Evropskom parlamentu. Ali, na kraju će o tome odlučiti države članice. Sve dok bilo koja od njih ima rezerve, taj cilj nije postignut – rekao je Kacin.

 

Ljiljan.ba/Informer.ba