Svijet Udarno Vijesti

Jennifer Brush: Boris Tadić bi mogao da učini mnogo više u pogledu podrške BiH

Direktorica za južnu i centralnu Evropu u američkom State Departmentu Jennifer Brush smatra da bi predsjednik Srbije Boris Tadić mogao da učini mnogo više u pogledu podrške Bosni i Hercegovini.

Brush je na simpozijumu “Ekonomski razvoj u BiH –  nepostojanje vlade i posljedice”, naglasila da ne sumnja u sposobnost BiH da rješava sopstvene probleme i krene naprijed, ali smatra da je neophodna i pomoć regiona.

“Bosna nije u izolaciji i potrebna joj je dobra volja njenih susjeda. Ne samo da joj pruže dobar primjer, nego da pruže Bosni pomoć koja nije na etničkoj osnovi”, precizirala je Brush u vašingtonskom Centru za transatlantske odnose.

Prema njenim riječima, Hrvatska trenutno to čini, mada je u prošlosti njena pomoć više bila usmjerena ka hrvatskoj zajednici u toj zemlji.

“Ali, mislim da sada i kod premijerke Jadranke Kosor i kod predsjednika Ive Josipovića vidimo više humanistički pristup Bosni”, ocijenila je Brush.

Ističući da je to ispravno, Brush je podsjetila da je Hrvatska na pragu Evropske unije, “pa ne može da ima 1.000 kilometara dugu granicu sa susjedom koja ne funkcioniše kako treba”.

Brush smatra da bi Srbija, u tom smislu, mogla više da se angažuje i zainteresuje za BiH, kao cjelinu, i da “njeni odnosi sa Republikom Srpskom ne budu glavni pokretač srpske politike prema toj oblasti”.

Brush naglašava da je Tadić preduzeo pozitivne korake odlaskom u Srebrenicu, Sarajevo i Mostar, ali misli da bi “mogao da učini i mnogo više”.

“Rekla bih da moja očekivanja od Srbije na tom polju nisu ostvarena, jer mislim da ona ima veći potencijal”, objasnila je.

Govoreći o EU, Brush je ocijenila da Unija shvata kako je potrebno otići u Bosnu i “prodati ideju o budućnosti u EU”.

Prema njenim riječima, poslije dolaska Petera Sorensena na mjesto specijalnog izaslanika EU u BiH, Unija uviđa da bi trebalo da učini više u toj zemlji.

Pominjući Dejtonski sporazum, Brush je rekla da je on donio mir, ali da je sada osnova mnogih konflikata i problema za održivu i funkcionalnu vladu ili ekonomiju u BiH.

“Ne predlažem bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma, ne predlažem da se on odbaci. Kažem samo da Dejton, kako ga vidimo sada u 2011, iako je bio pozitivan korak, sadrži mnogo elemenata koji otežavaju bosanskoj ekonomiji da se pokrene”, zaključila je Brush.

 

Onasa/Informer.ba