BiH Izdvojeno Politika Vijesti

Jerkić: Promijeniti odnos viših organa vlasti naspram lokalnih zajednica

Savez općina i gradova Federacije BiH donekle je pokušao promijeniti odnos viših nivoa vlasti naspram lokalnih zajednica, koji je često bio takav da se zakon na višim nivoima donosio bez saglasnosti i mišljenja lokalnih zajednica, rekao je za Agencija FENU predsjedavajući skupštine Saveza općina i gradova FBiH Ivo Jerkić.

Uspjeli smo ugraditi članak 56. zakona o principima lokalne samouprave da se pri donošenju zakona zatraži mišljenje lokalnih zajednica“, rekao je Jerkić.

Govoreći na koji način viši nivoi vlasti mogu podržati proces razvoja konkuretnosti na lokalnom nivou, navodi da i tu zakon do kraja nije riješio neke stvari.

Pomoć viših nivoa vlasti lokalnoj zajednici zavisi da li imate na tom nivou svog političkog istomišljenika ili regionalnu podršku. Ukoliko imate nekoga u izvršnoj vlasti iz te regije onda možete očekivati pomoć. U suprotnom, veoma malo ili skoro nikako nemate podrške“, smatra Jerkić.

Navodeći  da su općine druga karika uz građane, koji očekuju od općine da im ispuni sve životne potrebe, naglašava da 80 posto tih potreba građani zadovoljavaju na općinskoj razini, gdje je Savez općina i gradova FBiH uvijek odgovoran.

“Međutim, često nismo u mogućnosti da utičemo na promjene određenih zakona. Zato na tome radimo i mislim da se Savez sve više postavlja kao partner pri donošenju zakona pogotovo na federalnom nivou“, dodaje Jerkić.

Kao načelnik Općine Čitluk ističe dva kapitalna projekta za ovu općinu – obilaznica i kanalizacija.

Veliki problem je nedostatak gradske obilaznice, jer izgradnjom autoputa na četiri, pet kilometara od Općine Čitluk promet će se povećati za 30 posto.

Projektna dokumentacija je završena, te se čekaju potrebna finansijska sredstva kako bi se ovaj problem u Čitluku riješio, dok su za projekt kanalizacije Međugorja neophodna sredstva Evropske investicijske banke.

Fena/Informer.ba