Politika Vijesti

Jerko Ivanković Lijanović: ‘Korupcija ne smije da bude stil života’

Dopredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak i dopremijer Vlade FBIH,Jerko Ivanković Lijanović i predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Karolina Pavlović, danas su u Sarajevu učestvovali u radu na Konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji Transparency International Bosne i Hercegovine.

“Borba protiv korupcije je od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Kod nas je korupcija postala stil života, a neadekvatne politike i politička vodstva koji su bili prisutni u ovoj zemlji u posljednjih dvadeset godina, doprinijeli su da ovdje vlada ovako katastrofalno stanje. Bosna i Hercegovina je među vodećim zemljama po pogubnim učincima korupcije u svijetu. Mi u Narodnoj stranci Radom za boljitak, kao i kod drugih oblasti, tako i u borbi protiv korupcije, zagovaramo politike koje sadržavaju preventivne mjere. Smatramo da je bolje spriječiti nego liječiti.

Za Bosnu i Hercegovinu je od iznimne važnosti da se opredijeli upravo za ovakav način borbe jer svaka druga metoda je manje učinkovita. Mnogo više investicija, poticanja i zaštite domaće proizvodnje, više radnih mjesta, veće plaće radnicima, stvaranje nove vrijednosti i puniji državni proračuni za povećanje mirovina, invalidnina i ostalih naknada, stvaraju uvjete za smanjenje koruptivnih aktivnosti. Smatramo da ekonomski snažniji građani i oni koji su u potencijalnom dodiru sa korupcijom u tom slučaju dolaze u poziciju da ne moraju koristiti alate korupcije da bi riješili svoje probleme. Mi također zagovaramo svako investiranje u mlade jer su oni neiskvarena i pokretačka snaga ove zemlje a sami građani, glasanjem na izborima za nove ili stare predstavnike podupiru korupciju ili je sprječavaju,” istakao je ovom prilikom Jerko Ivanković Lijanović, saopćio je Ured za odnose s javnošću, Narodne stranke ‘Radom za boljitak’.

 

Fena/Informer.ba