Politika Udarno Vijesti

Jerlagić: Sve ovlasti su na meni, neće biti nikakvog kongresa SBiH

“Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva Stranke za BiH predsjednik Haris Silajdžić je prenio ovlasti na mene, tako da praktično nije to vršilac dužnosti, nego su sve ovlasti predsjednika Stranke prenesene na mene”, izjavio je jutros Jerlagić za Fenu.

Jerlagić je istaknuo da nema nikakvog govora o kongresu stranke, jer je kongres bio u septembru, izabrani su na kongresu svi organi od Predsjedništva, Glavnog odbora, Suda časti, Nadzornog odbora, “tako da zasigurno kongresa neće biti do lokalnih izbora“.

A poslije toga, dodao je, zavisi od potrebe, od rezultata itd., to ćemo donijeti na Predsjedništvu.

“To su glasine, to nema veze s bilo kakvom odlukom. Ne znam uopće ko je pronio tu glasinu o kongresu u junu. Niko nije riječi jedne progovorio o tome, a ovaj prenos ovlasti je u članu 38. stav 1. Statuta Stranke za BiH“, kazao je Jerlagić.

Po njegovim riječima, na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SBiH bilo je govora i o sjednici Glavnog odbora koja će biti 10. marta u Doboju.

“Izaći ćemo s jednom deklaracijom o ukupnom političkom stanju u BiH kada je u pitanju i Srebrenica, i Mostar, popis stanovništva, presuda Suda iz Strazbura u predmetu ‘Sejdić-Finci’, u vezi s alarmantnim stanjem sigurnosti u BiH pogotovo u glavnom gradu BiH, gdje imamo praktično napade gotovo formacija, da kažem, mafijaških i o jednom odnosu medija, odnosno javnih servisa, prema strankama koje nisu na vlasti“, kazao je Jerlagić.

Upitan da prokometira odluku o isključivanju iz Stranke Safeta Halilovića, Jerlagić je kazao da je bilo više loših stvari vezanih za kršenje Statuta, za neprovođenje programske orijentacije Stranke za BiH, rada na terenu suprotno programskoj orijentaciji.

“Vrhunac svega je lobiranje nekoliko članova kluba, federalnih poslanika, da idu u nezavisne kandidate. To je prelilo kap u kompletnom tom djelovanju gospodina Halilovića, gdje to više nismo mogli trpjeti i Predsjedništvo je donijelo odluku da ga isključi iz Stranke“, kazao je Jerlagić.

Na pitanje koji će biti pravci djelovanja Stranke za BiH u budućnosti, Jerlagić je rekao da će jedan dio tog djelovanja obznaniti i na samom Glavnom odboru u Doboju.

Što se tiče naše misije, dodao je, ona ostaje onakva kakva je u našoj programskoj orijentaciji, po programskoj deklaraciji, tako da tu neće biti značajnijih odstupanja.

“S tim da imamo viziju da ovo treba da bude stranka i vezana za ove općinske, lokalne izbore. Da ne bude samo ona priča oko ‘velikih’ izbora, nego smatramo da trebamo biti prisutni na terenu, u bazi, s narodom.

Kako su prvi (lokalni) izbori već za sedam mjeseci, naša glavna preokupacija će biti usmjerena ka tom djelovanju, a sve one naše aktivnosti kada je u pitanju državna imovina, kada je u pitanju ono za šta smo se borili svih ovih proteklih godina, to ostaje prioritet broj jedan“, kazao je Jerlagić Agenciji Fena.

 

Fena/Informer.ba