Izdvojeno Politika Vijesti

Jerzy Buzek: Vrata EU za BiH su širom otvorena

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek izjavio je da je EU spremna da pomogne BiH na njenom evropskog putu.
Nakon primanja priznanja nevladine organizacije Međunarodni centar za mir, Buzek je rekao novinarima da su BiH vrata u EU široko otvorena, ali da to mora biti prvenstveno izbor građana ove zemlje, saopšteno iz Delegacije Evropske komisije u BiH. “Iz vlastitog iskustva znam da nije lako biti članica EU, ali vrijedi truda“, rekao je Buzek.

On je istakao da je BiH važna za Evropu i sve Evropljane i da se tokom posjete još više uvjerio da u to da BiH “nije na periferiji nego u srcu Evrope” i da se ovdje gradi evropsko društvo.

Busek je dodao da je EU spremna da pomogne BiH u teškom, ali na kraju nagrađenom radu pristupa evropskim integracijama.

Tokom današnje posjete Sarajevu, Buzek se sastao sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i predstavnicima političkih stranaka u BiH, koje je pozvao da preuzmu odgovornost u provođenju reformi koje će poboljšati život građana i približiti zemlju članstvu u EU.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen rekao je da BiH mora puno učiniti ako želi da se vrati na put evropskih integracija ali je i istakao da je EU spremna da pomogne na svakom koraku tog puta.

Srna/Informer.ba