Svijet Udarno Vijesti

Jevrejski nacionalisti pale palestinske džamije, napadaju i izraelsku vojsku

Čudna situacija ovih se dana odvija na Zapadnoj obali, gdje su ultranacionalistički jevrejski naseljenici samoinicijativno krenuli u obračun s Palestincima, ali i pripadnicima izraelske vojske, piše Index.

Riječ je o stanovnicima Mitzpe Yitzhar enklave na uzvisinama u palestinskom teritoriju. Oni su tamo bespravno izgradili svoje zajednice, nakon čega su pokrenute glasine da ih izraelska vojska ima namjeru otamo ukloniti. To je razbjesnilo nacionaliste koji su u ponedjeljak napali zvaničnike vojne baze na Zapadnoj obali, pri čemu su povrijedili jednog oficira te napravili veliku materijalnu štetu na zgradama i vozilima vojske.

Nacionalisti misle da je izraelska vlada pretjerano popustljiva prema Palestincima

Ova grupacija jevrejskih naseljenika već nekoliko godina napada Palestince, ali i izraelsku vojsku, u “znak odmazde zbog izraelske vlade koja je pretjerano popustljiva prema Palestincima”. Njihova teza baš i ne “drži vodu”, jer se izraelska vojska, uprkos sve češćem divljanju tih nacionalista, rijetko kad odlučuje na hapšenja i podizanje optužnica.

Osim napada na izraelsku vojsku, jevrejski ultranacionalisti ovih dana su se obrušili na Palestince. Juče su zapalili pročelje jedne džamije u Jerusalimu, i napisali grafit “Smrt Arapima” na njenom zidu. Incident je šokirao javnost, ali nije spriječio počinioce da nastave s istom praskom. Jutros je u Burqi na Zapadnoj obali zapaljena još jedna džamija, te su na njenom zidu ispisane poruke “Rat” i “Mitzpe Yitzhar”.

Netanjahu: Nacionalisti prevršili svaku mjeru

Čini se kako je i izraelski premijer Benjamin Netanjahu shvatio da su se ovi izgrednici oteli kontroli, pa je juče odobrio dodatne mjere za suzbijanje nacionalističkog nasilja.

Među mjerama koje je Netanjahu odobrio su administrativni pritvor za osumnjičenike, suđenje nekim osumnjičenicima na vojnim umjesto civilnim sudovima i protjerivanje sa Zapadne obale naseljenika osumnjičenih da su poticali nasilje.

 

Informer.ba