Izdvojeno Svijet Vijesti

Joachim Gauck ima najviše šanse da postane novi predsjednik Njemačke

Bivši istočnonjemački aktivista Joachim Gauck, kao kandidat za novog predsjednika države poslije ostavke Christiana Wulffa, ima podršku najvećeg broja građana, pokazuju rezultati nove ankete.

Anketa lista Bild pokazala je da ovog aktivistu za zaštitu ljudskih prava podržava 54 posto građana, iako se on zvanično još nije kandidovao za predsjednika.

Njemački kancelar Angela Merkel protivila se njegovoj kandidaturi kada je predsjednik države biran prije dvije godine.

Wulff, kojeg je Merkel lično izabrala, podinio je ostavku prije tri dana zbog finansijskog skandala i prijetnje tužilaštva da će mu ukinuti imunitet od krivičnog gonjenja.

Funkcija njemačkog predsjednika je uglavnom ceremonijalna, ali ta ličnost vrši značajan moralni uticaj u društvu.

Merkel je rekla da će prilikom odabira novog predsjednika pokušati da postigne konsenzus sa opozicionim strankama. Ona se danas sastala sa članovima vladajuće koalicije radi razgovora o kandidatima. Izvor iz vladajuće koalicije rekao je da tokom dana Merkel vjerovatno neće stići da razgovara i sa predstavnicima opozicije.

Opozicione socijaldemokrate već su dale podršku Gaucku, ali su saopštile da su otvorene za druge prijedloge.

Socijaldemokratska stranka i opoziciona Stranka zelenih saopštili su da neće podržati nijednog člana vladajuće koalicije kao novog predsjednika, uključujući ministra finansija Wolfganga Schaublea i ministra rada Ursulu von der Leyen, koji su pomenuti kao potencijalni kandidati.

Prema njemačkom zakonu, savezna skupština mora do 18. marta da izabere novog predsjednika države.

 

Srna/Informer.ba