Politika Vijesti

Jonathan Moore: Teško je očekivati veliki uspjeh na sutrašnjem sastanku ‘šestorke’

Zamjenik ambasadora SAD u BiH Jonathan Moore izjavio je danas da je teško očekivati veliki uspjeh na sutrašnjem sastanku lidera šest političkih partija iz BiH.

U svakom slučaju to je proces koji treba nastaviti na dobrobit cijele BiH“, rekao je Moore novinarima.

On je poručio da će OHR ostati u BiH sve dok ne budu ispunjeni pet plus dva uslova i ciljevi koji su neophodni za zatvaranje te kancelarije i pri tom je napomenuo da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje supervizije u Brčko distriktu.

Prema njegovim riječima, Federaciji BiH potrebne su određene reforme kako bi taj entitet funkcionisao efikasnije.

“Međutim potrebno je da i BiH funkcioniše efikasnije za šta je neophodno provođenje presude u predmetu `Sejdić – Finci` protiv BiH“, istakao je Moore.

Dobra saradnja FBI-a, Tužilaštva BiH i policije

Istražitelji američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) dobijaju važne informacije od Tužilaštva BiH i policijskih agencija u vezi sa terorističkim napadom na Ambasadu SAD u Sarajevu, rekao je danas zamjenik američkog ambasadora u BiH Jonathan Moore.

Istražitelji FBI imaju dobru saradnju sa Tužilaštvom BiH, ali i svim policijskim agencijama u BiH“, rekao je Moore novinarima u Banjaluci.

Osumnjičeni za napad na Ambasadu SAD u Sarajevu odbili su da razgovaraju sa agentima FBI.

Pripadnik vehabijske zajednice Mevlid Jašarević izvršio je 28. oktobra teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Osim Jašarevića, u pritvoru je i Emrah Fojnic, te Dino Pečenković i Munib Ahmetspahić, koji su, takođe, osumnjičeni za teroristički napad u Sarajevu.

 

Srna/Informer.ba