Politika Udarno Vijesti

Jonathan Moore: Treći entitet nije u interesu mira, stabilnosti i razuma u BiH

Zamjenik američkog ambasadora u BiH Jonathan Moore izjavio je danas u Brčkom da BiH ne treba treći entitet jer je situacija u zemlji ionako komplikovana, pa bio to samo dovelo do pogoršanja stanja.

Moore smatra da treći entitet nije u interesu mira, stabilnosti i razuma u BiH, a pogotovo kao način rješavanje krize u Federaciji BiH.

Zbog složenosti vlasti u Federaciji situacija je prekomplikovana, a naročito jer nema političke volje. To je opasna i neprijatna kombinacija“, rekao je Moore.

Prema njegovim riječima, političari u FBiH imaju svoje planove u pogledu reforme vlasti, ali su oni, nažalost, međusobno udaljeni i od rješenja.

Oni moraju naći neki kompromis, a podvlačim da kompromis nije nešto prljavo ili neka uvredljiva riječ, već on predstavlja pobjedu“, naveo je Moore.

Odgovarajući na pitanje da li je američki stav o pitanju terorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu nešto drukčiji nakon što se ispostavilo da je bilo umiješano više osoba, Moore je rekao da se o tome mogu izvlačiti razni zaključci, ali da će zvaničan stav njegove zemlje biti poznat tek kad se završi istraga.

On je podsjetio da je istraga još u toku i da su u nju uključeni agenti iz FBI, a naglasio je i da postoji dobra saradnja sa Tužilaštvom BiH, sa policijama i ministrima na svim nivoima.

Taj čovjek (Mevlid Jašarević) pucao je na našu ambasadu i na naše osoblje, odnosno na moje kolege. Nije to bilo samo pucanje na travnjak ili fasadu, jedan policajac koji je branio našu ambasadu je ranjen. Više kolega koji rade sa nama su bili pod prijetnjom ovog pojedinca. Da li je on dobio instrukciju da to uradi, da li je lično učinio ili sa ljudima koji su ga dovezli, sve su to stvari za koje će odgovor dati rezltati istrage“, rekao je Moore Srni.

Srna/Informer.ba