BiH Udarno Vijesti

Jonathan Moore u Srebrenici: SAD se neće odazvati negatorima genocida

Zamjenik američkog ambasadora u BiH Džonatan Mur (Jonathan Moore) posjetio je jučer Srebrenicu i Bratunac, nakon što je okončano obilježavanje 16. godišnjice genocida.

Mnogo policije

Međutim, Mur je kazao da je posjetio Srebrenicu dan nakon godišnjice kako bi se uvjerio u stanje sigurnosti zbog nemilih događaja od prije dvije godine.

Tada su četnici i članovi srbijanske organizacije „Obraz“ samo dan nakon kolektivne dženaze i ukopa ubijenih Podrinjaca u Potočarima ulicama Srebrenice demonstirali silu, pjevali četničke pjesme i vrijeđali žrtve genocida. U Srebrenici je jučer primijećen veliki broj policajaca, posebno na ulazu iz pravca Bratunca, ali nije došlo do narušavanja reda i mira.

” Prije dvije godine u Srebrenici je na ovaj dan bilo puno nemira, provokacija i drugih problema. Mi želimo poštovati žrtve svih ratnih zločina i zbog toga sam tu, da vidim kakva je situacija u Srebrenici. Važno je poštovanje prema svim žrtvama, a ne zločincima” – kazao je Mur.

Džamija i crkva

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega neće prisustvovati parastosu u Bratuncu, gdje se okupilo rukovodstvo Republike Srpske, izjavio je da predstavnici njegove vlade neće biti ni na jednom obilježavanju čiji organizatori negiraju genocid u Srebrenici.

” Znamo za te žrtve i svaka žrtva zaslužuje pravdu i poštovanje, ali tamo se obilježava stradanje vojske i mi ne posjećujemo takve ceremonije “- rekao je Mur. Prilikom jučerašnjeg boravka u Srebrenici Mun je obišao i novosagrađenu Čaršijsku džamiju, čije je svečano otvaranje zakazano za subotu, ali i pravoslavnu crkvu u ovom gradu.

Dodik na parastosu

Na Vojničkom groblju u Bratuncu jučer je odat spomen i služen parastos za 3.267 srpskih vojnika i civila iz srednjeg Podrinja i Birča poginulih u posljednjem ratu. Parastos je služio vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, a prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik.

Pohvale za sigurnost

Mur je pohvalio rad svih sigurnosnih struktura u BiH koje su bile uključene u osiguranje skupa u Potočarima i rekao da je saradnja struktura iz Banje Luke i Sarajeva na visokom.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba