Intervju Vijesti

Jonathan Moore:Ne vjerujem da ima tajni u dogovoru Dodika i Ashton

”Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu nezadovoljne dogovorom Evropske unije (EU) sa zvaničnicima Republike Srpske (RS)’‘, izjavio je jučer u intervjuu za “Dnevni avaz” Jonathan Moore, otpravnik poslova Ambasade SAD u Sarajevu.

Moore je to rekao odgovarajući na pitanje o špekulacijama koje su prenesene u pojedinim medijima, da SAD “nisu sretne” što je baronesa Catherine Ashton “spasila” Dodika dolaskom u Banju Luku.

‘Ne bih rekao da je tako. Mi i EU već neko vrijeme radimo zajedno. U Vijeću sigurnosti UN-a i SAD i Unija su izrazile zabrinutost zbog situacije u BiH i složile se da se stvari moraju riješiti. Rekli smo da su referendum i zaključci Narodne skupštine RS negativni i da trebaju biti poništeni. SAD su, također, bile u konsultacijama u Sarajevu i Banjoj Luci, kao i EU” – kaže Moore.

Utjecajna osoba

Prema njegovim riječima, prilikom posjete Miroslava Lajčaka, izvršnog direktora u EU za ovaj region, spomenuto je da EU ima mogućnost da se bavi pitanjem državnog pravosuđa.

”Baronesa Ashton, kao iznimno važna i uticajna osoba, došla je u BiH, i to je inicijativa EU. Važno je reći da je ona u kontekstu napora koje su SAD i EU pokušale razviti. Sada je odgovornost na Uniji i njenim kontaktima u RS da vide kako će stvari ići dalje’‘.

Znači li ovo da je međunarodna zajednica pristala pregovarati s liderom RS Miloradom Dodikom o pitanjima i akcijama koje je okarakterizirala kao djela koja podrivaju državne institucije?

”Ne, upravo suprotno. Nije ovo pitanje podrivanja državnih institucija, već potcrtavanje ovlasti državnih institucija. Očito, svaka diskusija od EU o tim pitanjima bit će provedena s učešćem ljudi s državnog nivoa”.

Ali, zar Dodik nije radio ono što ste nazvali antidejtonskim aktivnostima?

”Da, to jeste tačno. Mi smo konzistentno govorili da je predmet najavljenog referenduma antidejtonski, jer kao entitet RS nema prava govoriti o pitanjima državne nadležnosti. Naša pozicija je jasna. Nije problem sam referendum kao institut, već njegov predmet. Držali smo se snažno na toj poziciji’‘.

Pitanje sankcija

Pripremate li neke sankcije i restriktivne mjere prema Dodiku zbog takvih aktivnosti, ali i prema drugim liderima zbog činjenice da još nemamo uspostavljenu državnu vlast?

”Ne pripremamo mjere protiv bilo koga u pogledu neuspostavljanja državne vlasti. Tu želimo vidjeti saradnju svih strana, svih konstitutivnih naroda i ostalih. U pogledu drugih stvari, očito je da, kada dođemo do pitanja koja se protive Dejtonskom mirovnom sporazumu, onda smo mi snažan garant koji je mnogo uložio u BiH. Sve opcije su na stolu kako bismo osigurali da se Dejton poštiva”.

Postoji li neki skriveni dio dogovora između Ashton i Dodika, je li bilo političke trgovine za koju javnost ne zna, a koja je natjerala RS da odustane od referenduma?

”Izjave baronese Ashton bile su veoma jasne, da će biti napretka i da će referendum biti povučen i otkazan. Nemamo razloga da vjerujem da postoji bilo kakav tajni dogovor. Baronesa Ashton ozbiljna je ličnost”.

Odgovornost EU i ulazak u NATO

Zašto ne upotrijebite ovakav pritisak, kakav je viđen u sprečavanju Dodika da održi referendum, i kada treba pogurati zemlju naprijed? Čini se da je međunarodna zajednica aktivna samo kada treba spriječiti negativan trend, ali ne i kada treba podstaći zemlju da ide ka Evropskoj uniji?


”Kada je riječ o pozitivnim koracima, EU je odgovorna za napredak na evropskom putu. U pogledu NATO-a, gdje imamo direktnu ulogu kao jedna od članica, imamo veliki interes da vidimo BiH u Savezu. Već smo poslali pozitivne signale i ako se pitanja kao što je vojna imovina riješe, Bosna može odmah ući u MAP i možemo govoriti o narednim koracima.To su veoma konkretni indikatori mogućih pozitivnih koraka
”.

 

Dnevni Avaz/Informer.ba