BiH Udarno Vijesti

Još niko nije odgovarao za ubistvo Hakije Turajlića

Obilježena je još jedna, 19. po redu godišnjica od ubistva prvog potpredsjednika Vlade Republike BiH, Hakije Turajlića. Iako je bio pod zaštitom međunarodnih snaga, ubijen je od strane vojnika Vojske Republike Srpske u UNPROFOR-ovom transporteru. Kao i dosadašnjih osamnaest i ovu je obilježila gorka činjenica da za ovo ubistvo još uvijek niko nije odgovarao.

Turajlić je ubijen 8. januara 1993. godine na punktu “Sijera 4“, kojeg su držali pripadnici srpskih vojnih formacija kod Kasindolske ulice u blizini sarajevskog aerodroma.

Ubijen je u oklopnom vozilu UNPROFOR-a, koji je zaustavila srpska vojska. Francuski vojnici otvorili su vrata transportera, a jedan od vojnika je ispalio rafal u Hakiju Turajlića.

General francuske vojske, Filip Morion rekao je 2010. godine u Potočarima u Srebrenici kako je on jedini krivac za ubistvo Turajlića.

“Ko je kriv? Ja, jer sam ja tada bio komandant”, kazao je tada Morion.

Nakon toga, svakog 8 dana u januaru porodica, prijatelji i kolege Hakije Turajlića, potpredsjednika Vlade RBiH i nekadašnjeg direktora Energoinvesta okupe se na jednom mjestu, njegovom grobu. Polože cvijeće i na mjestu njegove pogibije u Kasindolskoj ulici u Sarajevu.

Supruga Jasmina nije željela govoriti u eter, samo kaže kako se nada da će pravosudni organi pronaći ubicu njenog muža. Brat Alija Turajlić nada se istom.

Brat Hakije Turajlića, Alija: Porodica nije dobila nikakve argumente da postoji i želja i volja od nadležnih organa, istražnih organa da će se na tome raditi.

“Mislim da je teško vjerovati, jer porodica nije dobila nikakve argumente da postoji i želja i volja od nadležnih organa, istražnih organa da će se na tome radit”, kazao je Alija Turajlić.

Alija kaže kako je porodica nekoliko puta tražila pokretanje istrage, ali da ništa konkretno nije urađeno.

“Nailazi se uglavnom na zid šutnje i tako dalje, da će organi uraditi svoje al’ godine prolaze”, ističe on.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 1998. godine podiglo je optužnicu protiv Gorana Vasića zbog ratnog zločina, kojom se teretio i za ubistvo Turajlića. Proces protiv Vasića je obnavljan tri puta i svaki put je bio oslobođen optužbi za ubistvo Turajlića.

“Za ovo krivično djelo, u tri maha kako je suđeno na našem sudu, svaki put je bio oslobođen. Pravosnažna presuda 10.11. 2005. godine, gdje je on za ubistvo Hakije Turajlića oslobođen i ta je presuda potvrđena”, navodi Sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu, Slobodan Nikolić.

Kljujić: Sa Turajlićem smo izgubili mnogo

Vojnike međunarodne zajednice – UNPROFOR-a i ratni minister unutrašnjih poslova RBiH, Avdo Hebib vidi kao glavne krivce.

​​
“Znali su koga oni voze, ko je u tom transporteru i oni su dozvolili da ti zločinci otvore vrata i da izvrše ubistvo Hakije Turajlića na onome mjestu”, kaže Hebib.

S druge strane, Hebib smatra kako krivica za ubistvo Turajlića leži i na bosanskoj strani.

“Jer se nije smjelo dozvoliti da Hakija Turajlić, tada podpredsjednik Vlade, koji je vršio dužnost predsjednika bez naše velike pratnje ide prema aerodromu, mi snosimo dio odgovornosti za to što smo dozvolili da ide bez našeg obezbjeđenja”, smatra on.

Urednica sarajevskog Oslobođenja Vildana Selimbegović smatra kako je ubistvo Hakije Turajlića klasičan primjer egzekucije.

“Neprocesuiranje te egzekucije je takođe međunarodna odgovornost, jer u tom času gospodin Turajlić je tada bio pod zaštitom međunarodnih snaga”, napominje Selimbegović.

Član ratnog Predsjedništva RBiH, Stjepan Kljujić tvrdi kako Turajlić tada nije odgovarao većini jer je radio časno i pošteno, a ne procesuiranje njegovog ubistva Kljujić smatra sramotom za BiH.

“I moram vam reći da smo sa Hakijom Turajlićem izgubili jako mnogo, a to što današnja vlast ne pokušava da pronađe krivca za to i da povede istragu samo govori o odnosu prema onima koji su stvarali i sačuvali BiH. Današnja falanga potpuno je zanemarila našu borbu i danas kao što vidite na najvažnijim funkcijama su ljudi koji su bili izvan BiH”, kaže Kljujić.
Premijera Kantona Sarajevo Fikreta Musića zabrinjava činjenica da i nakon gotovo dvije decenije za tu smrt niko nije odgovarao.

“Procesi koji su vođeni mislim da su bili procesi tek toliko da se kaže da se nešto uradilo, a ono što je trebalo uraditi; trebalo je zločinca koji je to uradio kazniti na način kako to pravda za takve činove treba da uradi”, ističe Musić.

Hakiji Turajliću posthumno je dodijeljena „Zlatna plaketa“ Patriotske lige BiH – orden za hrabrost, patriotizam, te odgovorno i časno izvršavanje zadataka.

RSE/Informer.ba