Region Vijesti

Josipović: EU ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke

Evropska unija ne bi smjela Turskoj stavljati nove prepreke na putu prema članstvu, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu turskim medijima. Na online stranici lista Today’s Zaman, jednoga od dva turska dnevnika na engleskome, Josipović je u intervjuu, objavljenom danas, kazao kako je svjestan nelagode što je Turska osjeća zbog hrvatskoga bržeg približavanja, ali da je i Hrvatska bila izložena nekim nepravednim postupcima.

“Mi u Hrvatskoj znamo da neke zemlje koje su ranije ušle u EU nisu morale odgovoriti na neka od pitanja na koja smo mi morali odgovoriti”, rekao je, ali i upozorio na velike razlike između Hrvatske i Turske.

” Turska je velika zemlja. Velika je i po broju stanovnika i u ostalim aspektima, pa je EU oprezna.”

Josipović se slaže sa sve raširenijim mišljenjem da EU danas ima snažnije razloge da primi Tursku nego 2005.
” Osampostotni rast pokazuje snagu turskoga gospodarstva,” rekao je on.

Hrvatska podupire članstvo Turske u EU-u ispuni li kriterije. ” Ali ne bi u tome procesu trebalo biti novih uvjeta”, rekao je Josipović.

Josipović je u razgovoru o turskoj ulozi na Balkanu spomenuo svoj govor u parlamentu u Sarajevu, u kojem je priznao prošle pogreške hrvatske politike u vezi s Bosnom i Hercegovinom.

“Hrvati u Bosni i Hercegovini morali bi početi Sarajevo gledati kao svoj glavni grad”, rekao je.

Turska je važna za Hrvatsku, rekao je, i naglasio tursku potporu u Domovinskome ratu, te potrebu jačanja gospodarskih veza.

“Gospodarski odnosi nisu na željenoj razini. Hrvatska tu mora više učiniti. Hrvatska još nije uvidjela pun turski potencijal”, rekao je i dodao kako će vlada koja će biti sastavljena nakon izbora 4. decembra imati bolju priliku da se s time upozna.

“Pozitivne reakcije dolaze od turskih poslovnih ljudi koji žele ulagati. Nadam se da će ti poslovi dobiti priliku kad se sastavi nova vlada“, rekao je Josipović.

S turskim je novinarima govorio i o ksenofobiji i islamofobiji u Europi.

” Opasne su sve vrste mržnje i neprijateljstava, bez obzira na to prema kojoj religiji ili skupini bile usmjerene”, rekao je Josipović.

Budući da će hrvatska i turska nogometna reprezentacija uskoro igrati u dodatnim kvalifikacijama za europsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini, Josipović se prisjetio kako je kao mladić igrao nogomet, ali da je morao birati između nogometa i glazbe pa je izabrao glazbu “koju je više volio i nikad nije požalio”.

 

Onasa/Informer.ba