Region Udarno Vijesti

Josipović: Nećemo se sa Srbijom upuštati u raspravu koja nije na europskoj razini, naša ruka je ispružena

Odnosi  Hrvateske sa Srbijom ne samo da su zahladnjeli nego su doslovce na tački smrzavanja. Srbijanski premijer Ivica Dačić u svojim izjavama govori “nažalost smo izgubili rat”, a Vuk Jeremić u New Yorku a V lobira protiv Hrvatske. Ministrica Vesna Pusić pokušava razgovarati sa srbijanskom stranom i popustiti pritisak, dok predsjednik Ivo Josipović poručuje da je prerano za sastanak s Tomislavom Nikolićem.

Nova garnitura u Srbiji je promijenila retoriku i dovela možda u pitanje neke vrijednosti od kojih smo polazili u suradnji. Izbor vodstva u Srbiji je stvar naroda u Srbiji. Dakle, uz puno poštovanje legaliteta i legitimiteta vlasti u Srbiji, samo mogu izraziti nadu da će doći do povratka na one zajedničke vrijednosti na temelju kojih smo gradili pomirbu i suradnju. Pojedine reakcije iz Srbije na hašku presudu potpuno su neracionalne, kao da je Hrvatska sudila“, nastavlja Josipović.

Često čujem izjave, pa i u Hrvatskoj od nekih političara, nije zadovoljena pravda. Pa ne sudi se zato nekome da bi se zadovoljio nečiji osjećaj pravde. Nekome se sudi ako je kriv, a onda je posljedica zadovoljenje pravde. Koja bi to bila pravda da ste osudili nekoga tko nije kriv za zločin?” pita se Josipović.

Naš je državni vrh bio suočen s dosta kritika nakon neumjesnih izjava iz Srbije. Jesu li trebali reagirati, prosvjedovati, slati note, diplomatskim putem u UN-u upozoriti na Jeremića? Josipović smatra da ovdje vrijedi ona: pametniji šuti.

Upuštanje u raspravu koja nije, recimo to tako, na europskoj razini, nema za nas ni svrhe ni koristi. Nama je Srbija susjed i partner”, napominje predsjednik, podsjećajući kako na političku, tako i na gospodarsku suradnju. “Naša će im ruka uvijek biti pružena“, dodaje.

Hoće li netko htjeti ili ne našu ispruženu ruku, to može biti njegova stvar“, zaključuje predsjednik.

Index.hr/Informer.ba