Region Udarno Vijesti

Josipović primio djecu iz Srebrenice koja ljetuju u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas u svom uredu djecu iz Srebrenice koja ljetuju u Primorsko-goranskoj županiji, istaknuvši zadovoljstvo što borave u Hrvatskoj i da će prijateljstva koja su ovdje stekli pomoći u gradnji novog svijeta i novih odnosa.

Ljetovanje srebreničke djece organiziraju Riječka nadbiskupija, grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, vinodolska općina i drugi.

Govoreći u ime organizatora akcije pod nazivom “Srebrenica u Rijeci”, Marin Miletić izvijestio je predsjednika o toj, četvrtoj, akciji, u kojoj djeca iz Srebrenice dolaze na Kvarner na desetodnevno ljetovanje. Naglasio je da ih je tokom ljetovanja primio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te čelni ljudi katoličke i pravoslavne crkve te islamske zajednice u primorsko-goranskoj županiji.

“Ovim projektom želimo posvjedočiti da nitko od nas nije mogao utjecati na način na koji je došao na ovaj svijet te kojem će narodu i kojoj vjeri pripadati. Različitosti ne bi trebale biti kamen spoticanja“, rekao je, zahvalivši predsjedniku Josipoviću što ih je primio i što podupire projekt.

Predsjedniku je na podršci zahvalila i Branka Antić-Taufer, predsjednica tuzlanske udruge “Snaga žene” koja godinama radi s djecom iz Srebrenice. Zahvalila je i organizatorima te Republici Hrvatskoj na provedbi te akcije. Mislim da je za djecu ovo pravi festival multikulturalnosti, dodala je, naglasivši da djeca žele rasti i odrasti u zdravoj okolini poštujući sve različitosti oko nas.

Pozdravivši djecu, predsjednik Josipović je rekao kako mu je “drago da su u našoj lijepoj i prijateljskoj Hrvatskoj i što su sreli svoje vršnjake i nove prijatelje, djecu dobre volje. Kao i vaši mentori ovdje i ja želim da različitosti koje imamo budu veza među nama susjedima, da zajedno gradimo svijet ljubavi i prijateljstva, dodao je. Vaša je zemlja, uostalom kao i naša, prošla teške trenutke, ali vi ste tu da gradite novo društvo, nov svijet i nove odnose, naglasio je. Ja sam siguran da će tomu pomoći prijateljstva koja ste ovdje stekli”, istaknuo je.

Na kraju susreta predsjednik se slikao sa srebreničkom djecom i zadržao s njima u neformalnu razgovoru.

 

Fena/Informer.ba