Izdvojeno Politika Vijesti

Josipović u otvorenom pismu održao Lagumdžiji lekciju

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u utorak je ustvrdio kako najavljeni referendum u Republici Srpskoj ne smatra dobrom idejom jer sve važne odluke u BiH treba donositi konsenzusom tri naroda i oba entiteta te pozvao predsjednika Socijaldemokratske partije BiH Zlatka Lagumdžiju, koji je zatražio očitovanje o tome od njega i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, da i sam načelo konsenzusa primijeni u svojoj političkoj praksi.

Lagumdžija je u nedjelju saopćio kako najavljeni referendum u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH nema podršku sva tri naroda, oba entiteta niti većine građana BiH, te pozvao Josipovića da se javno očituje o referendumu, pa je to hrvatski predsjednik u pisanoj izjavi, na upit novinara, i učinio, prenosi Hina.

“Odgovor na pitanje o referendumu u Republici Srpskoj je jasan: u BiH se velike i važne odluke trebaju donijeti samo konsenzusom sva tri naroda, oba entiteta. Zato referendum ne držim dobrom idejom“, stoji u odgovoru Josipovića Lagumdžiji.

“Ne držim dobrim ni bilo koji pokušaj da se važne odluke donesu bez suglasnosti sva tri naroda u BiH, i to ističem od početka svoga mandata. Nadam se da će Lagumdžija to načelo i sam primijeniti u svojoj političkoj praksi,” poručio je Josipović

Ocijenio je da je Lagumdžijino prozivanje preko medija da mu se na to pitanje odgovori neprimjereno.

“U diplomatskoj i dobrosusjedskoj praksi takva gesta se smatra ispod razine primjerene odgovornim političarima. Zlatko Lagumdžija je mogao okrenuti moj broj, koji je često koristio, i tu željenu informaciju bi odmah dobio. Ali, kad me pita preko medija, da mu tako i odgovorim“, piše hrvatski predsjednik.

Josipović kaže kako mu je drago da je Lagumdžija konačno prepoznao i podržao načelo koje je uvijek zagovarao kako u BiH ne bi trebalo biti rješenja koje nema potporu sva tri naroda i dva entiteta, ali da ne zna zašto su ga do sada mediji iz Lagumdžijina sazviježđa “brutalno napadali” kada ga je promovirao.

Josipović podsjeća kako se od početka mandata kao prijateljski savjet “dragom susjedu” zalaže za načelo potpune jednakopravnosti svih triju naroda u BiH i potrebu da je reformiraju u evropsku BiH, a da o ostalim pitanjima u BiH nije izgovorio ni riječ.

“Samo Lagumdžija zna zašto su to neki mediji prepoznali kao miješanje u unutarnje poslove BiH. Zašto su to shvatili i kao urotu s Tadićem, s kojim sam o BiH ukupno izgovorio ne više od deset kurtoaznih rečenica, kao pokušaj komadanja BiH? Valjda nas zato zajedno i pita o referendumu preko medija“, smatra Josipović.

“Ili, zašto su onako karikaturalno izvrnuli moju izjavu Reutersu, koristeći klasični govor mržnje? Ili, zašto su najiskrenije isticanje BiH kao našeg najvažnijeg susjeda, čija su nam suverenost i uspješnost strateški interes, razumjeli gotovo kao agresiju?” – pita se javno hrvatski predsjednik.

Ističući kako je pitanje referenduma tipično unutarnje političko pitanje BiH, Josipović se pita zašto Lagumdžija od njega traži očitovanje o njemu, i to javno. Da li zato da ga neki mediji ponovno optuže “za miješanje u unutarnje poslove (BiH) ili nešto još teže“, pita on.

“Lagumdžija nije želio sa mnom ni u Ahmiće, ni u Prijedor, ni na druga stratišta u BiH, valjda sam se i tada miješao u unutarnje poslove. Istina, dolazio je k meni u Zagreb tražiti podršku za svoje postizborne slagalice. U njih se zaista ne želim miješati, BiH je ipak druga država. Ali kada me već sam Lagumdžija ovako pozvao da se izjasnim o referendumu, moram i o njemu i o načinu na koji me pita preko medija“, zaključio je hrvatski predsjednik u pisanom odgovoru Zlatku Lagumdžiji.

 

Fena/Informer.ba