BiH Izdvojeno Region Vijesti

Josipović:Tužbe nepotrebne ako se dogovorimo

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da su tužbe Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde nepotrebne ukoliko se sporna pitanja između dvije zemlje riješe dogovorom.

Ako se ono što se željelo postići tužbom može ostvariti dogovorom, tužbe postaju nepotrebne. U Hrvatskoj, ocjena o tome je u rukama Vlade“, rekao je Josipović za agenciju Tanjug u četvrtak.

On je istovremeno ocijenio da oslobađajuća presuda u Hagu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača minimizira izglede protivtužbe Srbije, a da je neutralna u odnosu na hrvatsku tužbu.

Više je istaknutih pravnika, i u Srbiji, i u Hrvatskoj istaklo da ta presuda minimalizira izglede protutužbe koju je podnijela Srbija, a da je neutralnog značaja u odnosu na hrvatsku tužbu“, naveo je Josipović.

On je dodao da se kao pravnik slaže s takvom tezom, a da bi kao predsjednik Hrvatske “volio da se riješe svi problemi zbog kojih su tužbe podignute i da se time učine nepotrebnima”.

‘Premostiti razlike’

Josipović smatra da je postignut vidan napredak u međusobnim odnosima Beograda i Zagreba u posljednje dvije godine, ali i da je ostalo još dosta toga što se mora riješiti.

Hrvatski predsjednik je istakao da nezavisno od tužbi, dvije zemlje mogu i moraju da ulože veće napore da pronađu nestale, da učine odlučan korak u rješavanju statusa izbjeglica, ojačaju privrednu i svaku drugu saradnju, dovrše vraćanje otetog kulturnog blaga, da se još jače zajedno bore protiv organiziranog i prekograničnog kriminala i da “kaznimo svaki zločin”.

Razumijem da na sve događaje ne gledamo na isti način, ali, političari bi morali da učine napor da razlike ne budu nepremostive ili, barem da ne utječu na one aspekte suradnje koji su zaista previše važni i Hrvatskoj i Srbiji, građanima s obje strane granice“, zaključio je Josipović.

Dvije zemlje podnijele su jedna protiv druge tužbe za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koji je okvirno zakazao za februar 2014. glavnu usmenu raspravu.

Aljazeera/Informer.ba