BiH Udarno Vijesti

Jovan Divjak: Zračimo srećom, zadovoljstvom i ljubavlju

Udruženje Obrazovanje gradi BiH proteklu godinu obilježilo je nastavkom trenda povećanja, u odnosu na 2010. godinu,  broja stipendija i stipendista, ljetovanja i zimovanja za djecu, te materijalne podrške učenicima i školama.

Izvršni direktor Udružernja Jovan Divjak navodi da su rezultati proistekli zahvaljujući angažmanu osoblja, upravnih struktura i stalnih volontera. Kaže da su sve aktivnosti Udruženja usmjerene za dobrobit djece i mladih ljudi koje, prema mogućnostima i uz podršku donatora, pomažu. Izdvojio je i uspjehe koje postižu njihovi stipendisti.

Zračimo srećom, zadovoljstvom i ljubavlju. Takva će ostati ova i godine koje slijede“, ističe Divjak.

Kao značajan označen je projekt prevazilaženja posttraumatskih posljedica kroz psihosocijalnu rehabilitaciju, rekreaciju i edukaciju, te navedeno da su osigurana sredstva za realizaciju tog projekta i za ovu godinu.

Među aktivnostima Udruženja Divjak je istaknuo štampanje zidnih kalendara. Kalendar za ovu godinu s likovima bh. književnika prodat je u više od 30.000 primjeraka, a novac od prodaje bit će utrošen za stipendiranje.

Udruženje trenutno stipendira 516 djece od čega 131 romsko dijete. U proteklih 17 godina stipendirano ih je više od 4.300,a ukupna vrijednost je 1.760.000 eura. Osim toga, u okviru materijalne podrške, više od 3.100 djece bilo je na ljetovanju u više od 15 država Evrope, Kanadi i Urugvaju.

Udruženje Obrazovanje gradi BiH osnovano je 1994. godine, pruža moralnu i materijalnu podršku učenicima i studentima da putem kvalitetnog i potpunog obrazovanja postanu korisni članovi društva. Novac za stipendiranje Udruženje osigurava putem članarine, donacija, sponzorstva, dobrovoljnih priloga i prihodom od vlastite neprofitne djelatnosti.

 

Fena/Informer.ba