Izdvojeno Region Vijesti

Jovanović: Srbija mora da sazna razmjere genocida u Srebrenici

Predsjednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da 11. juli i u Srbiji treba da bude Dan sjećanja na srebreničke žrtve.

To bi bio i ljudski i politički dokaz transformacije zemlje, mjerilo prihvatanja onoga što su narodi Evrope već učinili Rezolucijom Evropskog parlamenta, istakao je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj Beti.

Naglasio je da šesnaest godina od zločina u Srebrenici političari u Srbiji nisu svom društvu omgućili da potpuno sazna i shvati razmjere tog masovnog zločina.

Jovanović navodi da je genocid u Srebrenici “najmučniji epilog zločinačke politike koja je do njega dovela”.

Lider LDP-a je ocijenio da Srbiji i dalje nedostaje “izlaz iz politike osporavanja, ciničnog prebrojavanja i umanjivanja broja žrtava i razmjera zločina”.

“O genocidu u Srebrenici su svoje mišljenje saopštili Međunarodni sud pravde, sudije Haškog tribunala, Evropski parlament, porodice žrtava, susjedi. Učinila je to konačno, doduše samo djelimično, i Skupština Srbije, usvajanjem nedovršene Deklaracije o Srebrenici“, naveo je Jovanović.

Prema njegovim riječima, političari u Srbiji treba da “odgovore na pitanje mjesta Srebrenice u budućnosti daju drugačijom unutrašnjom i regionalnom politikom, iskrenijim odnosom prema prošlosti, odgovornijim stavom koji će spriječiti nastavak života sa teretom zločina”.

Lider LDP-a je naveo da je Srbija slanjem Ratka Mladića u Hag ispunila međunarodnu dužnost, ali da se obaveze koje ima prema državi i susjedima “ne mogu završiti rutinskim praćenjem suđenja koje neće zatvoriti naše dileme i dovođenje u pitanje uzroka i posljedica Srebrenice, kao i svih jugoslovenskih ratova devedestih”.

“Iskustvo Srebrenice, drugih zločina i prije i poslije jula 1995. godine, nesposobnost da se deceniju i po poslije nje stavi jasna tačka, neprihvatljiva estradizacija koja je pratila hapšenje i izručenja Mladića – sve to nas opominje na privremenost i ranjivost stabilnosti, i u Srbiji i u regionu”, smatra Jovanović.