Region Udarno Vijesti

Jovo Kapičić: Pretučen sam zbog političkih i historijskih razloga

Nepoznati čovjek napao je u ponedjeljak na ulici penzionisanog generala JNA i narodnog heroja NOB Jovu Kapičića i nanjevši mu teške povrede. Napad se desio oko 15 sati na uglu ulica Stanoja Glavaša i Cvijićeve, a Kapičić (92) je pretrpio nekoliko udaraca u glavu s leđa, nakon čega je napadač pobjegao.

Kapičić je nekoliko trenutaka ležao onesviješten na ulici, obliven krvlju, a potom su ga do stana dopratila dva mlađa prolaznika.

Kapičićev sin Dragan, bivši košarkaški reprezentativac, potvrdio je da je njegov otac napadnut i da je potražio ljekarsku pomoć zbog povreda glave i oka. Prema riječima članova porodice, “očigledno je da se ne radi o pljački, jer mu ništa nije uzeto”.

Jovo Kapičić je ocijenio da su razlozi za napad na njega politički ili historijski.

“Ja ovde važim za Crnogorca, za organizatora Golog otoka i za tvorca hapšenja Draže Mihailovića”, rekao je on za Radio-televiziju Srbije.

 “On je, nakon pregleda u Urgentnom centru, pušten je na kućno liječenje”, rekao je  za Tanjug portparol Kliničkog centra Drago Jovanović.

 Kapičić je prije dvije godine uzburkao javnost kada je izjavio da on i njegovi drugovi u komunističkim čistkama poslije rata “nisu imali milosti, jer su čistili smeće”.

1946. postao je načelnik Udbe za Beograd, a iste godine je rukovodio operacijama hapšenja generala kraljevske vojske Draže Mihailovića.

” Ubijeni su tada nemački zarobljenici, pa onda oni koji su radili za okupatora, a onda i četnici” – doslovce je rekao Kapičić, koji je dodao kako je pomirenje partizana i četnika u Srbiji nemoguće.

Šta ja sada imam da se mirim sa nekim kome sam brata ubio, rekao je general, koji je jedno vrijeme upravljao i zloglasnim logorom “Goli otok”.

 Zanimljivo je da je Republička asocijacija za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i nekoliko nevladinih organizacija najjoštrije osudilo fizički napad na Kapičića i zatražili od policijskih organa da što prije otkriju napadače, a od pravosudnih da ih primjereno kazne.

“Za vrijeme tragičnog građanskog rata Jovo Kapičić i njegov partizanski pokret bili su protivnici Ravnogorskog pokreta, ali ideološke razlike i sukobi ne mogu danas biti razlog za ugrožavanje bilo čijeg života, pa ni generala Kapičića”, izjavio je predsjednik te asocijacije i narodni poslanik SPO Aleksandar Čotrić.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za kulturnu dekontaminaciju (CKZD) i Fond Biljana Kovačević Vučo zatražili su od nadležnih organa da hitno otkriju i procesuiraju odgovorne za napad na penzionisanog generala JNA Jovu Kapičića.

“Šokirani smo vješću o fizičkom napadu u sred dana na Jovana Kapičića, čovjeka zašlog u desetu deceniju života, koji je ponovo postao ‘javna ličnost’ kada je o svojoj biografiji i opredjeljenjima progovorio otvoreno i bez licemjernog uljepšavanja”, navodi se u saopštenju tih organizacija.

 “Atmosfera netrpeljivosti, koja se umjesto toga generiše, daje praktično ‘za pravo’ svakome da se i fizički obračunava sa ljudima koji misle, postupaju i govore kao autonomne ličnosti i drugačije od trendova koji dominiraju u društvu“, navodi se u saopštenju tih organizacija.

 

Federalna.baInformer.ba