Svijet Udarno Vijesti

Julija Timošenko osuđena na sedam godina zatvora

Bivši premijer Ukrajine Julija Timošenko danas je pred sudom u Kijevu proglašena krivom zbog prekoračenja ovlaštenja, jer je 2009. godine naredila državnoj naftnoj kompaniji “Naftogas” da potpiše po njenu zemlju nepovoljan ugovor sa Rusijom o isporuci gasa zbog čega joj je izrečena zatvorska kazna u trajanju od sedam godina.

Sud proglašava Timošenko krivom i osuđuje je na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina“, rekao je sudija Rodion Kirejev.

Presudom je ispunjen zahtjev tužilaštva da ona bude osuđena na sedam godina zatvora.

Timošenkova  je u pritvoru od 5. augusta zbog nepoštovanja suda.

Protiv Julije Timošenko, koja je vodeća ličnost opozicije, sudski proces pokrenut je junu zbog navodne zloupotrebe položaja premijera zbog ugovora o isporuci gasa potpisanog sa Rusijom 2009. godine.

Administracija predsjednika Viktora Janukoviča smatra da ugovorom o isporuci ruskog gasa, koji je izdejstvovala Timošenko, Ukrajina plaća preveliku cijenu.

EU i SAD su izrazile zabrinutost u legitimitet suđenja.

Šef evropske diplomatije Catherine Ashton  rekla je da ne gaji veliki optimizam u kako je rekla “primjenu selektivne pravde“.

Ona je nakon sastanka sa šefovima diplomatija EU u Luksemburgu istakla da će EU nastaviti da pregovara o detaljima predloženog trgovinskog sporazuma sa Ukrajinom, ali je i dodala da postoji i “politički proces” koji bi mogao da utiče na razgovore.

 

Srna/Informer.ba