Svijet Vijesti

Julija Timošenko proglašena krivom

Bivši premijer Ukrajine Julija Timošenko danas je pred sudom u Kijevu proglašena krivom zbog prekoračenja ovlaštenja, jer je 2009. godine naredila državnoj naftnoj kompaniji “Naftogas” da potpiše po njenu zemlju nepovoljan ugovor sa Rusijom o isporuci gasa.

Dužina kazne  određene  Timošenkovoj još nije saopštena, a Tužilaštvo je ranije tražilo da ona bude osuđena na sedam godina zatvora. Timošenkova  je u pritvoru od 5. avgusta zbog nepoštovanja suda.

Sudija Rodion Kirejev povukao se krajem septembra radi razmatranja presude nakon tromjesečnog procesa.

Protiv Julije Timošenko, koja je vodeća ličnost opozicije, sudski proces pokrenut je junu zbog navodne zloupotrebe položaja premijera zbog ugovora o isporuci gasa potpisanog sa Rusijom 2009. godine.

Administracija predsjednika Viktora Janukoviča smatra da ugovorom o isporuci ruskog gasa, koji je izdejstvovala Timošenko, Ukrajina plaća preveliku cijenu.

Analitičari navode da je sudija odredio 11. oktobar za izricanje presude ali da bi moga oda odloži donošenje odluke i da uzme još nekoliko dana za razmatranje.

EU i SAD su izrazile zabrinutost u legitimitet suđenja.

Šef evropske diplomatije Catherine Ashton rekla je da ne gaji veliki optimizam u kako je rekla “primjenu selektivne pravde”.

Ona je nakon sastanka sa šefovima diplomatija EU u Luksemburgu istakla da će EU nastaviti da pregovara o detaljima predloženog trgovinskog sporazuma sa Ukrajinom, ali je i dodala da postoji i “politički proces” koji bi mogao da utiče na razgovore.

Stranačke kolege Julije Timošenko iz partije “Batkivščina” pozvali su pristalice na proteste izvan suda u Kijevu.

 

Srna/Informer.ba