Svijet Vijesti

Juliji Timošenko kače i ubistvo?

Sudsko-političke afere u Ukrajini se nastavlju optužbom da je bivša premijerka Julija Timošenko finansirala egzekuciju člana parlamenta Jevgenija Šćerbanje.

Ona je nedavno osuđena na sedam godina zatvora zbog gasnih ugovora sa ruskim Gaspromom mogla bi da dobije zatvorski repete.

U tužilaštvu tvrde da imaju dokumente koji su ozbiljni dokazi da je Timošenko čak finansirala jedno ubistvo.

Zamjenik državnog tužioca Renat Kuzmin tvrdi da to sledi iz dokumenta iz 1996. kad je ubijen član parlamenta Jevgenij Šćerbanja. On je likvidiran po izlasku iz aviona u Dnjepropetrovsku.

Kuzmin je zbog toga putovao u Ameriku da razgovara sa nekadašnjim partnerom Julije Timošenko, bivšim premijerom Pavelom Lazarenkom. Lazarenko je bio predsjednik ukrajinske vlade 1996-97, a onda pobjegao na Zapad.

U Americi je osuđen 2006. na devet godina zatvora i da plati kaznu od deset miliona dolara.

Tužilaštvo tvrdi da imaju izjave svjedoka, koji sada žive u Americi, da su ubice dobile novac sa računa Julije Timošenko i Pavela Lazarenka koji su bili vlasnici kompanije “Jedinstveni energetski sistemi”, prenose Novosti.

Pristalice Julije Timošenko ismijavaju izjave ukrajinskog zamjenika državnog tužioca za koga kažu da je dostojan učenik Staljinovog tužioca.

 

Informer.ba