BiH Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Jutros u Zagrebu razgovori oko protoka roba između BiH i Hrvatske

Delegacija Bosne i Hercegovine, predvođena ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, sastat će se danas u Zagrebu s delegacijom Republike Hrvatske koju predvodi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. 

Prema ranijim najavama ministra Šarovića, bh. delegacija predložit će da se nove pooštrene mjere na granici sa Hrvatskom, koje su najavljene od 1. januara 2013. , što duže prolongiraju kako bi BiH dobila vrijeme da se pripremi za novu situaciju.

Riječi će biti i o pitanjima u vezi sa nesmetanim protokom roba u oba pravca i  rješenju kako se ponovo ne bi desilo da na granici sa Hrvatskom bude zaustavljen izvoz mlijeka ili drugih proizvoda iz BiH .

Šarović je kazao da je BiH uvela određene pojačane kontrole, koje su naišle na negodovanje hrvatske strane, što će, također, biti predmetom razgovora u Zagrebu.

Na sastanku u Zagrebu će prisustvovati  i predstavnici Ureda za veterinarstvo BiH, Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja te  resornih ministarstava FBiH i RS-a.

Susret dviju delegacija u prostorijama Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske planiran je u 09.30 sati, a predviđene su i izjave za medije u 11.15 sati.

Fena/Informer.ba