Svijet Vijesti

Južna Koreja: Povećava se broj poginulih

Najmanje 53 lica poginula su ili se vode kao nestala nakon što su najjače kišne padavine u proteklom vijeku zahvatile Seul i okolinu, izjavili su zvaničnici, navodeći da se očekuje da će nanesena materijalna šteta iznositi nekoliko stotina miliona dolara.

Jaka kiša pada i danas u planinskom regionu zbog čega su vlasti morale da angažuju i vojsku za operacije spašavanja i raščišćavanja.

“Zatražili smo pomoć od Ministarstva odbrane i policije, jer se saradnja zbog jake kišne padavine  i poplave mora podići na nacionalni nivo“, rekao je neimenovani zvaničnik službi za vanredne situacije.

Iz južnokorejskog Meteorološkog zavoda saopšteno je da ovako jake i obilne kiše u regionu Seula  nisu zabilježene od 1907. godine.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap javila je da je u toku operacija spasavanja u jednom budističkom manastiru gdje je klizište blokiralo četiri lica.

Zatvoreno je nekoliko mostova preko rijeke Han, koja teče kroz centralni dio grada, dok je u prekidu i željeznički saobraćaj.

Južnokorejske vlasti saopštile su danas da je više od 4 500 ljudi evakuisano i da u mnogim oblastima nema električne energije.

Blatna mujica zahvatila je tri manja hotela u planinskom odmaralištu Čunčeon, udaljenom oko 100 kilometara istočno od Seula, pri čemu su poginula 13 lica.

Službe za vanredne situacije saopštile su da je 41 lice poginulo a da se 13 vodi kao nestalo. Prenose Nezavisne novine.

 

Srna/Informer.ba