Izdvojeno Region Vijesti

Kačavenda razriješen dužnosti: Ide pred Sud SPC ili u Rusiju?

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas je trajno razriješio episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija dužnosti upravljanja tom eparhijom.

Ova odluka donesena je na osnovu stava Sinoda SPC, koji je vladiku Vasilija penzionisao prije oko mjesec dana.

“Sabor je potvrdio odluku Svetog arhijerejskog sinoda, kojom je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije konačno i trajno razriješen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom”, rekao je danas episkop bački Irinej.

Pitanje njegovog boravišta, naveo je Irinej, kao i u slučaju drugih episkopa koji nisu aktivni, biće rješavano u konsultacijama i dogovoru između Sinoda i episkopa na kojeg se to odnosi, u ovom slučaju episkopa zvorničko-tuzlanskog.

Međutim, mediji prenose da je vladika Vasilije razriješen zbog bludnih radnji, jer su se u prethodnom periodu pojavljivali brojni video-snimci na kojima se on ljubi s mladićima.

Afera je počela još prošlog novembra, kada su kompromitujući snimci bili predočeni Sinodu. Tada je vladika podnio zahtjev za penzionisanje, navodeći kao formalni razlog bolest, ali se naknadno predomislio i odbio da ide u penziju.

Podsjećamo da je Sinod SPC prije mjesec dana donio odluku o penzionisanju Kačavende i razriješio ga dužnosti upravljanja Eparhijom, u kojoj je potom postavljen administrator vladika banjalučki Jefrem.

Mirko Đorđević, teolog i jedan od najvećih stručnjaka za odnose u SPC, rekao je da je prije izvjesnog vremena saopšteno da je vladika penzionisan na svoj zahtjev i da mu je određeno mjesto boravišta u Šišatovcu, manastiru na Fruškoj gori.

“Ipak, sadašnje saopštenje o tome ne vodi računa i jednostavno glasi da je on razriješen dužnosti upravljanja Eparhijom. To znači da nije penzionisan niti raščinjen, odnosno nije mu oduzet vladičanski čin, jednostavno razriješen je upravljanja Eprahijom, a na to mjesto će doći drugi ili administrator”, rekao je Đorđević i dodao da je zanimljivo da nije, nakon svega što je bilo u javnosti, ponuđeno nikakvo drugo objašnjenje.

“Ali s obzirom na to da ga je saopštio zvanični portparol SPC-a, vladika bački Irinej, moramo ga prihvatiti”, kazao Đorđević.

Međutim, mnogi sada postavljaju pitanje da li će vladika Vasilije biti izveden i pred Sud SPC, na kome bi se sudilo za šta ga optužuju. Inače, pojedini srbijanski mediji su prenijeli da će vladika Vasilije ubrzo otići u Rusiju u jedan manastir kako bi se sklonio daleko od očiju javnosti i tako izbjegao eventualno suočavanje s ljudima koji žele da ga tuže.

Nikola Salapura/Nezavisne/Informer.ba