Svijet Udarno Vijesti

Kacin i Wallis dijelili simbole Srebrenice u Evropskom parlamentu

Poslanici Evropskog parlamenta iz ALDE grupe, Savez liberala i demokrata za Evropu, Diana Wallis (Velika Britanija) i Jelko Kacin (Slovenija), distribuirali su članovima Evropskog parlamenta vezeno cvijeće u bijelom i zelenom, simbole Srebrenice, saopćeno je danas iz Kacinovog ureda.

Cvijet koji su izradile “Gračaničke kere” ove godine preuzele su majke Srebrenice. Simbol se u vidu bedža nosi od 1. do 11. jula u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici.

Svaki cvijet je jedinstveno djelo koje se sastoji od 11 latica koje simboliziraju 11. juli 1995. godine, kada je vojska bosanskih Srba počela ubijanje 8.000 bošnjačkih dječaka, muškaraca i staraca.

Bijela boja predstavlja nevinost, zelena u sredini nadu i pomirenje.

“Evropski parlament je 17. januara 2009. usvojio Rezoluciju o Srebrenici, koja 11. juli proglašava Evropskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Cvijet koji ste primili predstavlja poruku i posvećenost poruci  te rezolucije i ponavlja solidarnost poslanika Evropskog parlamenta sa žrtvama genocida u BiH. Na ovaj način želimo da pomognemo iscjeljenju bolnih rana iz prošlosti”, naveli su u pismu upućenom članovima Evropskog parlamenta Wallis i Kacin, predlagači rezolucije i dobitnici priznanja “Srebrenica 1995”.

“Rođaci žrtava genocida u Bosni i Hercegovini pozivaju sve članice Evropskog parlamenta da u prvim danima jula nose simbole Srebrenice i potvrde privrženost Rezoluciji. Time bi također izrazili saučešće porodicama 600 žrtava genocida, koji će ove godine, 11. jula, biti sahranjeni u Potočarima”
, kaže se u pismu.

Majke Srebrenice pozdravljalju dobru volju i napore Evropskog parlamenta i vjeruju u budućnost. One također smatraju da su riječi “nikad više” čvrsto usidrene u srcima ljudi širom Evrope, istakli su poslanici.

Jelko Kacin će, kao i posljednjih godina, prisustvovati 11. jula komemoraciji i sahrani novih 600 identificiranih žrtava genocida na spomen-groblju u Potočarima.

 

Fena/Informer.ba