Svijet Udarno Vijesti

Kako je 16-godišnji Jašarević u Beču opljačkao 100.000 eura

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ne raspolaže infomacijama da je terorista Mevlid Jašarević od 2008. godine imao bilo kakve kontakte u ovoj zemlji niti da je čak u njoj boravio.

Zabrana ulaska

Ovu infomaciju prenijela je dobro upućena novinarka austrijskog ‘Standarda’ Adelheid Wolfl, istaknuvši da je te godine Jašarević, nakon što je odležao trogodišnju zatvorsku kaznu zbog pljačke banke u Beču, deportiran u Srbiju, i to uz zabranu dolaska u Austriju u trajanju od 10 godina.

Mup Austrije ne raspolaže ni informacijama koje su neki mediji u Sarajevu objavili, da je Jašarević djelovaou radikalnim grupama na prostoru Austrije nakon što je deportiran – dodala je Volfl, koja je kazala da je slučaj ‘Jašarević’ u austrijskoj javnosti izazvai veliku pažnju.

Bečka policija tada je intenzivno tragala za ovom dvojicom 16-ogodišnjaka te je u novinama objavila sliku jednog od pljačkaša.

Ovu sliku u novinama prepoznao je otac Jašarevićevog prijatelja, koji je otkrio policiji gdje se krije Jašarević i njegov kompanjon.

Nakon hapšenja obojica delikvenata priznala su da su te iste godine u Beču opljačkala jednu radnju, kladionicu i benzinsku pumpu. U svakoj od ovih pljački koristili su nož i pištolj, piše Depo.ba.
Jašarević je 24. novembra 2005., kao 16-godišnjak, zajedno s još jednim vršnjakom, opljačkao ‘BA-CA bank’ u bečkom naselju Alsergrund, odakle je otuđio iznos od 100.000 eura.

 

Informer.ba