Izdvojeno Politika Vijesti

Kako je Tihić “zavalio” Lagumdžiju kod Merkelove

Iako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokrenuo široku lobističku akciju, lideri vodećih bh. stranaka dalje su od dogovora o formiranju državne vlasti nego što su to bili prije dva mjeseca, saznaje “Dnevni avaz”.

Istovremeno, iz krugova bliskih HDZ-u dolaze različite informacije, pa i ta da bi u mogućem dramatičnom zaokretu predsjedavajući Vijeća ministara BiH mogao biti upravo Čović i da mu je za posljednju akciju signal dala međunarodna zajednica!

”Čoviću je poručeno da on pokuša sastaviti državnu vladu i, ako u tome uspije, on bi mogao biti predsjedavajući Vijeća ministara. Navodno mu je čak obećano skidanje “blokade” u OHR-u’‘ – tvrde “Avazovi” izvori.

Čović posljednjih dana, očito, želi svu odgovornost prebaciti na Lagumdžiju i tako izvršiti pritisak na njega. Neslužbeno je za to iskoristio spremnost njemačke kancelarke Angele Merkel da se pozabavi prilikama u BiH. Prije svoje balkanske turneje Merkel je, saznajemo, kontaktirala Tihića i Lagumdžiju. U svom stilu, Tihić je “zavalio” Lagumdžiju tvrdeći da je on spreman na kompromis i da “nikada nije bilo do njega”.

Merkel je, potom, od Lagumdžije direktno tražila da “Bošnjaci naprave korak unaprijed” i da donekle popuste pred zahtjevima dva HDZ-a i stranaka iz RS-a. No, lider SDP-a i dalje ne popušta pod pritiscima.

To se moglo iščitati i iz Lagumdžijinog jučerašnjeg stava da je ključ dogovora da upravo njegova stranka preuzme jednu od ključnih uloga u novoj državnoj vladi. Lagumdžija naglašava da je SDP spreman na dogovor, ali ne i da bude “neka vrsta paravana, prije svega Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću”.

Može li SDA ostati bez fotelje

U političkim kuloarima mogu se čuti i priče da se razigravaju planovi tako da SDA ne dobije nijedno ministarsko mjesto. Uz to, špekulira se i da prvi čovjek te stranke Sulejman Tihić nastoji samo sebe ugurati u ministarsku fotelju, piše Dnevni avaz.

 

Informer.ba