BiH Izdvojeno Vijesti

Kako je ubijena porodica Zečević

Na suđenju za zločine u Bosanskom Brodu, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je čuo za ubistva članova porodice Zečević, počinjena u selu Sijekovac u martu 1992. godine.

Svjedok Sulejman Salčin, koji je živio u Sijekovcu, naveo je da je čuo za postojanje interventnog voda u tom selu, ali da ne zna je li optuženi Zemir Kovačević bio njegov pripadnik.

Kovačević je optužen da je, kao pripadnik interventnog voda, učestvovao u napadu na selo Sijekovac, gdje je, zajedno s drugim vojnicima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih osoba i četvero djece, od kojih su neki pobijeni.

Tužiteljica Dika Omerović predočila je svjedoku izjavu iz istrage koju je dao službenicima Centra javne bezbjednosti Doboj prošle godine, te ukazala na razlike u odnosu na svjedočenje.

U izjavi, koju je pročitala tužiteljica, navedeno je da je vođa interventnog voda bio Nijaz Čaušević, a s njim u vodu bio je optuženi Kovačević, te da ne zna jesu li pripadnici ove formacije počinili ubistva u Sijekovcu.

“Čuo sam da su bili, ali nisam znao. Sve što sam čuo, to za mene ne pije vode”, obrazložio je svjedok.

Odgovarajući na pitanja odbrane, Salčin je izjavio da je u izbjeglištvu u Slavonskom Brodu (Hrvatska) čuo za interventni vod, te da su pripadnici bili Čaušević i Kovačević. Naveo je da je Bosanski Brod napustio u jesen 1992. godine, nakon ulaska Vojske Republike Srpske.

Suđenje će biti nastavljeno 5. decembra, javlja BIRN.

Informer.ba