BiH Izdvojeno Vijesti

Kako je Zijad Turković kupio dionice „Ključa“

Zijad Turković, šef zločinačke organizacije iz Sarajeva, vlasnik je fabrike čarapa „Ključ”, a dionice je kupio novcem stečenim od prodaje droge i iz pljački. Kako je tekla cijela ta operacija?

Prijava policiji

Fehim Selek i Muamer Zahitović su odlučili da 2003. kupe „Ključ”, ali pošto su strani državljani, dogovorili su sa Nijazom Zulićem da s njihovim novcem kupuje certifikate od građana i potom s njima kupuje dionice „Ključa” čiji je bio uposlenik. Za male pare je otkupio certifikate u vrijednosti osam miliona maraka i s njima na svoje ime kupio 87.456 dionica „Ključa” čime je postao vlasnik 31,75 posto Fabrike čarapa. Selek i Zahitović, kao stvarni vlasnici tih dionica, dogovorili su se da Selek upravlja Fabrikom dok se Zahitović nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Njemačkoj.

Selek je sa Zulićem dogovorio da rukovodi „Ključem” pošto ima bh. državljanstvo i nastvaio je da ulaže u „Ključ” pa je povećao svoj udio u vlasništvu u odnosu na Zahitovića. Kasnije su se njih dvojica dogovorili da Selek isplati Zahitovića u punom iznosu koji je ovaj uložio u otkup certifikata. Ponudio mu je „mercedes” vrijedan 50.000 maraka i dva poslovna prostora u Ljubljani i ovaj je to prihvatio, ali se kasnije predmislio i prihvatio da bude vlasnik 24 posto „Ključa”.

Potom se Zahitović našao sa Zijadom Turkovićem s kojim se poznavao iz Njemačke gdje su zajedno išli u pljačke i dogovorili su se da prijetnjama natjeraju Selaka da im prepiše svoje dionice u „Ključu”. Angažovali su Mithata Zahitovića Mitketa i Hilmiju Mašovića, uposlenika Federalne uprave policije, da im pomognu.

Prijetnje pištoljima

Odmah su krenuli s prijetnjama, ucjenama i pritiscima na Seleka, a u međuvremenu su Turković i Zahitović stupili u vezu sa Nijazom Zulićem. S njim su se sastali 14. augusta 2008. u jednoj kafani kod Vijećnice u Sarajevu i zatražili su od njega da na ime Muamera Zahitovića upiše 12,7 posto vlasništva „Ključa”. Pokazali su Zuliću pištolje i zaprijetili mu riječima: „Nijaze, žena ti se porodila, dobio si blizance, imaš djecu, misli svojom glavom, znaš kako to ide – auto i bombica“. U strahu, Zulić je pristao i sa Zahitovićem je otišao u Komisiju za vrijednosne papire, a potom i kod notara gdje je posao završen. Nakon toga je otišao u Komercijalnu banku, podigao 40.000 maraka na ime kupoprodaje dionica i predao taj novac Zahitoviću kojiga je čekao u Fabrici „Ključ”. Zulić je uposlenici „Ključa” Aranki Mladinić sve ispričao, a zatim telefonom pozvao u Njemačku Seleka i obavijestio ga šta se dogodilo, a ovaj mu je kazao da sve prijavi policiji. Zajedno sa Mladinićevom, Zulić je to odmah uradio.

Turković sa svojom ekipom počinje da prijeti Seleku i njegovoj porodici, a nastavljaju i sa pritiscima na Zulića kako bih ih natjerali da nekretnine „Ključa” prebace u vlasništvo Zahitovića. U strahu za život ovaj je pristao.

Nakon toga, dionice koje su bile upisane na njegovo ime, Turković prodaje Zahitoviću za 250.000 eura i ovaj postaje vlasnik ukupno 150.896 dionica „Ključa”.

 

 

San/Informer.va