Region Udarno Vijesti

Kako se Ratko od bolesnog starca odjednom transformisao u bahatog srpskog oficira

Ugledni novinar, vojni analitičar i ratni reporter Zoran Kusovac sretao je Ratka Mladića više puta tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1992. Posljednji put u veljači 1994. nakon masakra na Markalama u Sarajevu, piše Jutarnji.hr.

“Bio je izrazito arogantan i pokazivao to svakom gestom. Takav mu je bio govor tijela: unosio vam se u lice, kretao se tako s glavom i ramenima isturenima prema naprijed. Uvijek je držao govore, očekivao je od ljudi slijepu pokornost. Ni tada nije odgovarao na pitanja koja bi mu bila postavljena – postaviš mu konkretno pitanje, a on odgovori nečim općenitim ili samo ponavlja kako on samo brani svoj narod “- sjeća se Zoran Kusovac koji je u ratu radio za TV kuću Sky.

U držanju i ponašanju jako ga je podsjećao na Veselina Šljivančanina i njegov nastup pred međunarodnim promatračima u Vukovaru u studenome 1991. godine.

Obojica su kao oficiri JNA ušli u istu ulogu, popabirčili par aktualnih političkih floskula s TV ekrana i onda to ponavljali, sve plitko i logički nekonzistentno. Ukratko: on se samo borio za svoj narod” – kaže Kusovac.

Mladić je slično i sada nastupio. Na početku ročišta u Haagu bio je još spor i nesiguran, ali kako je vrijeme odmicalo, postajao je sve samouvjereniji, direktniji i drskiji.

U nešto više od sat vremena prešao je iz uloge jadnog, izgubljenog starca koji jedva da shvaća gdje se nalazi do drčnog srpskog oficira koji će svjetskoj javnosti poručiti tko je agresor, a tko žrtva.

” Trebalo mu je nešto vremena da se snađe. Čim je shvatio gdje sjede novinari, odmah se počeo njima obraćati. To još nije stari Mladić, ali mislim da će se vrlo brzo početi ponašati jednako bahato i arogantno kao što su se u sudnici ponašali Milošević i Šešelj” predviđa Kusovac. Smatra da je Mladić previše uživljen u svoju staru ulogu: Boga i gospodara života i smrti.

Mladić je uvijek volio kameru i moć medija: u rujnu 1992., nekoliko mjeseci od početka rata u Sarajevu, kad su trebali raditi s njim intervju, Ratko Mladić ih je pozvao na Hrešu odakle se vidi cijelo Sarajevo.

Namjestio se i zamahnuo rukom tako da kamere snime i njega i grad: “Pogledajte, ja imam Sarajevo kao na dlanu i mogu ga uzeti kad hoću”, podsjeća Kusovac.

 

Jutarnji.hr/Informer.ba