BiH Izdvojeno Vijesti

Kako stati ukraj privatnoj upotrebi službenih vozila

Krađa službenih automobila koje koriste državni funkcioneri, postala je sve češća pojava u BiH. Posljednji takav slučaj je krađa službenog BMW-a, kojeg je koristio Božo Ljubić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Početkom godine ukraden je pasat koji je na raspolaganju imao Marinko Čavara tadašnji zamjenik predsjedavajućeg Predstavičkog doma Parlamenta FBiH.

Noćni sati

Ono što je bitno naglasiti jeste da su se ove krađe desile u noćnim satima, kada bi auta trebala biti parkirana u garažama i pod nadzorom. Međutim vozila su korištena u privatne svrhe, što su lopovi iskoristili i neometano izvršili svoje namjere.

” Postoji pravilnik prema kojem svi automobili poslije isteka radnog vremena moraju biti parkirani u garaži kako bi bili čuvani od strane naših službenika. Prema tome bilo kakvo korištenje vozila nakon radnog vremena nije dozvoljeno” – kaže za “San” Aljoša Čampara, šef Zajedničke službe Parlamenta BiH, dodajući da se u ovim situacijama radi o zloupotrebi položaja.

– Svi vozači su upoznati sa pravilima i moraju se istih pridržavati. Očigledno da to neki ne čine iz njima znanih razloga. Da li je to zbog pritiska njihovih šefova, to oni moraju reći. Uglavnom radi se o zloupotrebi položaja i zbog toga će neko morati odgovarati – rekao je Čampara. On ističe da je o svemu upoznata policija koja će poduzeti naredne korake.

Izvještaj policije

Neka policija radi svoj posao, što se tiće istrage o ukradenim automobilima. Vjerujem da će posao obaviti uspješno te da će otkriti počinioce ovog djela – istakao je Čampara.

Stanko Primorac Ćane, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ističe da bilo kakvo korištenje automobila poslije radnog vremena mora biti kažnjeno.

– To je zloupotreba položaja, koja je postala normalna pojava i to se mora presjeći. Kada je u pitanju slučaj krađe vozila Marinka Čavare čim policija dostavi izvještaj, zatražit ćemo da se kazne odgovorni – rekao je Primorac.


Nepovratno izgubljeno Aljoša Čampara ističe da je BMW koji je ukraden Boži Ljubiću koštao 70.000 maraka.

– Automobil je kupljen prije dvije godine i bio je dosta skup. Vidjet ćemo šta će sada biti i da li će policija uspjeti da ga pronađe. U svakom slučaju ako se to ne desi ovaj novac će nepovratno biti izgubljen – rekao je Čampara

 

San/Informer.ba