BiH Politika Udarno Vijesti

Kalabić: Kukić ima opasne namjere!

Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić rekao je da ovaj Klub danas ne želi govoriti o programu Slave Kukića koji je poslanicima predstavljen, pojašnjavajući da je zapravo sporan sam kandidat, odnosno način na koji je Predsjedništvo BiH predložilo Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Kalabić smatra da Kukić ima “opasne namjere“, jer je prihvatio da bude kandidat Predsjedništva  preglasavanjem jednog člana, bez formirane parlamentarne većine i bez izbornog legitimiteta hrvatskog naroda, čime se postavlja pitanje da li Kukić uopšte “želi dobro BiH“.

U negativnom kontekstu, Kalabić je napomenuo da je Kukić za jedno od rješenja pitanja neravnopravnosti naroda u BiH govorio o ukidanju entitetskog glasanja, kao i da sada ne treba ići u ustavne promjene koje traži hrvatski narod i kojim se traži institucionalna jednakost.

Kalabić je ocijenio da u narednoj rundi glasanja o novom kandidatu, Predsjedništvo BiH treba da se ponaša odgovorno, te sa političkim partijama iz parlamenta BiH ispoštuje proceduru.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković kritikovao je Kukićev program jer ne govori o tome kako realizovati ciljeve, navodeći da ne vidi korist u njegovom  mandatarenju, te da je to samo proizvelo niz negativnih posljedica po BiH, neizvjesnost rada institucija i prouzrokovalo političku krizu.

Slavko Jovičić iz SNSD-a demantovao je pisanja medija da se SNSD “udružuje” sa hrvatskim strankama, pojašnjavajući da ova stranka zapravo želi poštovanje principa rotacije i konstitutivnosti naroda, kako se u budućnosti ne bi dogodila sudbina zanemarivanja srpskih predstavnika u institucijama BiH.

On je pozvao da HDZ predloži kandidate i Dom prekine raspravu o Kukiću.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić pitao je Kukića da se javno izjasni u vezi sa stavom o ukidanju entitetskog glasanja, o tome da li je potrebno izjašnjavanje o nacionalnom opredjeljenju u okviru popisa stanovništva BiH i da li planira smanjiti budžet institucija BiH, na šta nije dobio odgovor.

 

Srna/Informer.ba