BiH Region Udarno Vijesti

Kalajdžisalihović: Brojna otvorena pitanja između BiH i Hrvatske

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Azra Kalajdžisalihović kazala je novinarima u Zagrebu da predstoji mnogo posla u BiH za uraditi kada je u pitanju standarzacija roba iz BiH naročito u procesu izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda budući da će Hrvatska uskoro postati punopravna članica Evropske unije.

U izjavi za novinare Fene i Srne kazala je da ohrabrena izjavama hrvatskih dužnosnika tokom nastupnih posjeta predsjedniku HR Ivi Josipoviću i ministrici vanjskih i evropskih poslova HR Vesni Pusić koji su ponovili kontinuiranu podršku ulasku BiH u EU i NATO savez.

Već od 1. januara 2013. godine osjetit će se posljedice ulaska Hrvatske u EU, ali ima i pozitivnu konotaciju s obzirom na to da to može biti podstrek za napredovanje BiH“, dodaje Kalajdžisalihović.

Naglašava da je još mnogo otvorenih pitanja, a jedno od ključnih pitanja je pitanje granica što bi trebalo riješiti prije ulaska Hrvatske u EU, dok će način na koji će se otvorena pitanja rješavati diktirati i Evropska unija jer će Hrvatska postati punopravna članica.

Ostalo je da se riješi i pitanje luke Ploče, neumski koridor o čemu su veće otvoreni razgovori između ministara vanjskih poslova dvije zemlje.

Ministrica Pusić, kaže ambasadorica, izrazila je opredjeljenje da se sva otvorena pitanja rješavaju, ali treba imati na umu da se sada pregovara na relaciji BiH – Evropska unija jer ulaskom Hrvatske u EU, uvjetno rečeno, partner BiH neće više biti samo Hrvatska nego EU.

Ipak još ne postoje naznake za skorim održavanjem sjednice Međudržavnog vijeća dvije zemlje, a posljednja je održana još 2007. godine, podsjeća Kalajdžisalihović.

Ambasadorica BiH u Hrvatskoj Azra Kalajdžisalihović preuzela je ovu dužnost prije mjesec i pol dana, a kako i sama kaže tokom svih razgovora izražena je spremnost i otvorenost Hrvatske da prihvati sve uvjete koje usaglasi s Evropskom unijom, a opet svi procesi će zavisiti od dogovora unutar BiH.

Fena/Informer.ba