Crna hronika Udarno Vijesti

Kalender posvjedočio: Turković planirao dići u zrak restoran za vrijeme svadbe Elvisa Keljemendija

Kada se budu sumirali iskazi svjedoka Tužilaštva u procesu protiv zločinačke grupe Zijada Turkovića, onda će svjedočenje Isljama Kalendera zauzeti itekako važno mjesto.

Nakon što je jučer izjavio kako je Turković likvidirao Ramiza Delalića, Kalender, inače Turkovićev kum, drugog dana svjedočenja iznio je podatke kako je spremana likvidacija Nasera Keljmendija. Na ovom primjeru, osim imena nezaobilazne Turkovićeve supruge, Šejle Jugo – Turković, spominju se i pojedina imena sa estrade, javila je FTV.

Na izjašnjavaju o krivici, Turković je priznao pokušaj ubistva Nasera Keljmendija. Turkovićev plan je bio da Nasera Keljmendija ubiju na svadbi njegovog sina. Infomaciju o lokaciji Turković je, prema Kalenderovim riječima, dobio do supruge Šejle Jugo-Turković i pjevača Semira Cerića Koketa, koji je bio angažiran da pjeva na Keljmendijevoj svadbi.

Koke je poslao Zijadu SMS da je ‘prisutan Stari’, prenosi FTV.

Nije sve stalo samo na ovom pokušaju. Eksplozivna naprava trebala je biti postavljena i u kafiću Akademija, gdje su se u istom trenutku našli Keljmendi, Naser Orić, te advokat Midhat Kočo sa suprugom. Kako do toga nije došlo, Kalender je ove Turkovićeve planove ispričao advokatu Koči, a ovaj ga, kao što bi to bilo očekivano, nije uputio na policiju.

“Ispričao sam mu sve. U početku mi nije vjerovao. Htio je da mi da poklon što sam mu spasio život. Ja sam odbio, a on me onda pitao da li sam spreman da odem kod Starog, kod Nasera. Pristao sam”.

Kalender je rekao da je Turković za svaki pokušaj ubistva imao isplaniran alibi. Nakon pucnjave izvršioci su se prali naftom da bi skinuli tragove. Imao je i uređaj za prisluškivanje telefona samo na osnovu zadatog telefonskog broja. Mogao je prisluškivati koga je i kako htio. Nabavio je i specijalni dvogled sa infracrvenim zrakama, koji je mogao snimati i praviti fotografije.

Svjedok pokajnik je lagao, tvrdi advokat Fahrija Karkin.” Moj branjenik smije da laže jer mu zakon to dozvoljava, može da se brani kako god hoće, a ja ću uvijek reći ono što su me naučili stari pravnici: Sud je da se laže”.

Kalendera će sutra ispitivati odbrana i optuženi.

 

FTV/Informer.ba