Svijet Udarno Vijesti

Kanadski vojnik koji je služio u BiH štrajkuje glađu zbog bolesti

Bivši kanadski vojnik Pascal Lacoste, koji tvrdi da je otrovan dok je služio u prekomorskim misijama, računajući i BiH, planira da štrajkuje glađu ispred kancelarije kanadskog ministra za boračka pitanja dok ne dobije medicinsko liječenje ili dok ne umre.
Lacoste, koji vjeruje da je uzrok njegovog sve lošijeg zdravstvenog stanja izloženost osiromašenom uraniju u BiH tokom devedesetih godina 20. vijeka, planira da počne štrajk glađu 5. novembra, javlja kanadska televizija CTV.

Ovaj stanovnik Quebeca izabrao je taj datum, jer pretpostavlja da će njegovo oslabljeno tijelo prestati da funkcioniše šest dana kasnije na Dan sjećanja.

Lacoste (38) navodi da su mu ministar za boračka pitanja Steven Blaney i njegovo ministarstvo odbili niz zahtjeva za toksikološke testove i tretmane dekontaminacije iako je njegov ljekar rekao da u tijelu ima neobično visok nivo uranijuma.

Međutim, kanadska vlada ne vjeruje da osiromašeni uranijum predstavlja potencijalni rizik za veterane, jer je mali broj kanadskih vojnika došao u kontakt sa uranijumom.

Zvanična Ottawa, takođe, tvrdi da su testovi urađeni prije desetak godina na malom broju vojnika pokazali da ne postoji toksičan nivo osiromašenog uranijuma.

Ali, Lacoste, koji boluje od neurološkog poremećaja, neplodnosti i hroničnog bola, insistira da posjeduje sve medicinske dokaze kao potvrdu tome.

“Ako moja zemlja očekuje od mene da umrem umjesto da se liječim onda prihvatam sudbinu, ali to ću uraditi javno”, rekao je Lacoste, koji planira da štrajkuje glađu u svom automobilu parkiranom ispred Blaneyjeve kancelarije.

On je dodao da je posljednjih 12 godina proveo u muci i patnji i da mu je život nikakav.

Osiromašeni uranijum, koji se koristi u nekim oblicima municije i naoružanja je gusti nusprodukt obrađenog uranijuma.

Ovaj metal je 40 posto manje radioaktivan od prirodnog uranijuma i vjeruje se da nije štetan osim ukoliko se proguta prašina koja je njegov nusprodukt.

Vojna oprema koja sadrži osiromašeni uranijum korištena je tokom sukoba na Balkanu devedesetih godina 20. vijeka, kao i u prvom Zalivskom ratu. U oba sukoba kanadski vojnici su lično učestvovali.

Lacoste, koji je bio u BiH 1996. i 1997. godine, tvrdi da nije jedini sa ovom vrstom zdravstvenih problema. On navodi da postoje i drugi veterani koji se bore sa zdravstvenim implikacijama nakon što su bili izloženi osiromašenom uranijumu, iako toga uopšte nisu svjesni.

“Pomirio sam se sa idejom žrtvovanja za moju braću po oružju. Ako ministar Blaney dozvoli da umrem ispred njegove kancelarije to će zaista šokirati javnost”, rekao je Lacoste, koji je 2003. godine otkrio da ima nenormalno visok nivo uranijuma u tijelu, nakon što su mu ljekari testirali kosu.

Visoko pozicionirani zvaničnik Ministarstva za boračka pitanja rekao je da mali broj veterana pogrešno vjeruje da je njihovo tijelo oštećeno osiromašenim uranijumom.

Neimenovani zvaničnik rekao je da nijedan kanadski vojnik nije imao zdravstvenih problema zbog izloženosti uranijumu.

“Neki od tih veterana nalaze se pod stresom, neki su zaista bolesni, ali neće im biti bolje sve dok vjeruju da su njihovi zdravstveni problemi ukorijenjeni u osiromašenom uranijumu”, rekao je zvaničnik.

On je potvrdio prisustvo osiromašenog uranijuma u BiH i Zalivskom ratu, ali ne u blizini kanadskih vojnika.

“Male su šanse da je neki vojnik bio izložen osiromašenom uranijumu i bio bih jako iznenađen da se to i desi“, rekao je ovaj zvaničnik.

Na pitanje da li postoji standardan toksikološki test za vojnike koji se vraćaju iz inostranstva, on rekao da ne postoji, jer se to ne smatra problemom.

Međutim, Savezni sud Kanade smatra da je to ipak problem.

Sud je donio odluku da Ministarstvo za boračka pitanja mora da plati nadoknadu penzionisanom vojniku Stevu Dornanu za troškove liječenja raka, za koji su ljekari rekli da se razvio zbog izloženosti osiromašenom uranijumu.

Na pitanje da prokomentariše ovaj slučaj neimenovani zvaničnik je odgovorio da ljudi van ministarstva povezuju rak Dornana sa osiromašenim uranijumom.

“Jedino što su priznali jeste da je Dornan dokazao da je njegova bolest mogla nastati kao posljedica njegove vojne službe, ništa više”, rekao je on.

U međuvremenu, reagovala je Blaneyjeva kancelarija na pitanja u vezi najava Lakosta da planira da štrajkuje glađu ispred kancealrije.

“Lično sam se susreo sa Lacosteom i nakon razgovora zatražio sam od specijaliste da preduzme neophodne korake da osiguraju da on prima sve beneficije i usluge na koje ima pravo”, rekao je Blaney u saopštenju.

Međutim, Lacostein ljekar iz Montreala, koji smatra da je njegov pacijent otrovan siromašenim uranijumom, kaže da Ottawa mora još mnogo toga da uradi.

“Njemu je hitno potrebna pomoć i dalja istraga”, kaže doktor June Irwin, dermatolog koja se bavi uticajem okoline na zdravlje i koji prati ovaj slučaj od 2003. godine. Irwinova ne zna da u Kanadi postoji služba koja bi mogla da liječi Lacostea.

Ona je predložila liječenje na specijalizovanoj klinici u Teksasu, u SAD, gdje će biti podvrgnut različitim procedurama u narednih nekoliko nedjelja po cijeni od oko 50.000 dolara.

Pristalice Lacestea tvrde da vlada ima obavezu da veteranima posveti pažnju i da pokaže samilost, ali ne na birokratski način.

“Preporučujem mu da ne počinje štrajk glađu, jer bi to moglo uticati na njegovo zdravlje”, kaže Peter Stoffer iz udruženja za prava veterana, dodajući da sve više bivših vojnika počinje da se žali na probleme u vezi sa osiromašenim uranijumom.

Lacoste se priprema za štrajk tokom kojeg će konzumirati samo vodu i dnevne lijekove. On će naduvati dušek koji će staviti u svoj kamionet i na njega će leći kada snaga počne da ga izdaje. Ako neko pokuša da ga primora da ode – on je rekao da će se zavezati za branik svog terenca.

“Kada sam bio u vojsci branio sam vrijednosti Kanade, kao i moja braća i sestre po oružju. Danas su ta ista braća i sestre po oružju bolesni kao ja”, rekao je on, dodajući da nije u prirodi vojnika da traži pomoć.

Srna/Informer.ba