Politika Vijesti

Kanton 10: Ombudsmenima se naviše žalili Hrvati

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH u Kantonu 10 prvih šest mjeseci ove godine otvorila je 130 predmeta po žalbama građana zbog kršenja ljudskih prava ili sloboda, od kojih su riješena 72 predmeta ili oko 55 odsto.

Državnom ombudsmanu najčešće su se žalili Hrvati koji su izjavili 62 žalbe, zatim Bošnjaci 40 i Srbi koji su podnijeli 18 žalbi zbog kršenja ljudskih prava ili sloboda. Pomoć ombudsmana u ovom periodu tražilo je i 10 građana koji se nisu izjasnili o nacionalnoj pripadnosti, podaci su Terenske kancelarije ove instituicije u Livnu.

Od 1. januara do 30. juna ove godine najviše žalbi ombudsmanima uputili su građani Livna 70 i Tomislavgrada  21, potom Glamoča 16, Drvara sedam i Kupresa tri žalbe, a pomoć ombudsmana tražilo je i 10 građana van Livanjskog kantona.

Kada je riječ o oblastima kršenja ljudskih prava, najviše žalbi odnosi se na rad sudova 47 i državne uprave, odnosno opštinske i kantonalne administracije 28, a ombudsmani su evidentirali i 13 oblika kršenja ljudskih prava ili sloboda i otvorili 55 predmeta po žalbama građana.

Pomoć Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH u Kantonu 10 u prvih šest mjeseci ove godine nisu tražili jedino stanovnici Bosanskog Grahova.

 

Srna/Informer.ba