BiH Udarno Vijesti

Kanton Sarajevo: Nadoknada nastave svake treće subote u mjesecu

Ima indicija da bi redovna nastava za učenike osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo mogla početi u srijedu, a to će biti potvrđeno u utorak poslijepodne, kazao je Feni savjetnik u Ministarstvu obrazovanja KS-a Sretko Žmukić.

Navodi da su školski objekti i dvorišta očišćeni od snijega i ledenica i osposobljeni za prijem učenika. Danas i sutra bit će sagledana ukupna situacija u vezi s prohodnosti puteva kojima učenici dolaze do škole i njihove sigurnosti jer većina trotoara još nije očišćena od snijega, a ima i ledenica na krovovima.

Žmukić ističe i podatak da oko 40.000 učenika koristi javni prijevoz za odlazak u školu, te da tako, osim javnog komunalnog preduzeća i građana koji treba da raščiste ceste i trotoare, mnogo ovisi i o Gradskom saobraćajnom preduzeću da li će nastava početi kako je i planirano. Od GRAS-a će se zato zahtijevati da broj vozila i red vožnje prilagode broju učenika koji koriste gradski prijevoz. To pogotovo i stoga što ima i oko 30.000 studenata.

“Sve su to razlozi koje nadležni organi, naravno i Vlada KS-a, moraju razmotriti prilikom donošenja odluke da li će nastava početi u srijedu,“ navodi Žmukić. Dodaje da će, u namjeri da se što bolje sagleda trenutno stanje i donese prava odluka, nadležni organi obići saobraćajnice kojima se, posebno srednjoškolci iz padinskih dijelova, spuštaju do gradskih škola.

Prema Zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju sati se, u slučaju prekida nastave zbog elementarne nepogode, moraju nadoknaditi. Tako bi jedna  sedmica nastave, koja je izgubljena radi obilnih snježnih padavina, mogla biti nadoknađena radom svake treće subote u mjesecu do kraja školske godine, dok bi druga sedmica bila nadoknađena produžavanjem nastave u junu.

“Planirano je da nastava u ovoj školskoj godini bude završena 8. juna, ali bi u ovom slučaju bila produžena do sredine juna. Pri tom će se voditi računa o upisnim rokovima za učenike završnih razreda, odnosno one koji prelaze iz osnovne u srednju ili srednje škole na fakultet. Ne treba se plašiti, nadoknada časova bit će organizirana tako da to ne bude naporno za učenike“, istaknuo je.

Redovna nastava u drugom polugodištu 2011./2012. školske godine za osnovce i srednjoškolace na području Kantona Sarajevo obustavljena je od 6. februara zbog obilnih snježnih padavina i niskih temperatura zraka.

 

Fena/Informer.ba