BiH Udarno Vijesti

Kanton Sarajevo: Spasioci, lovci i rendžeri u akciji prehranjivanja ugrožene divljači

Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Sarajevo u saradnji s sarajevskim Klubom spasavalaca 2000, Sarajevskim lovačkim društvom i rendžerima organizirala je danas akciju dostave hrane divljači koja nastanjuje područja Skakavca, Bijamabara i Vrela Bosne.

Srne, divlje svinje i divlji zečevi te ptice koje nastanjuju ta područja ugrožene su zbog velikih snježnih nanosa te im nedostaje hrane, zbog čega je i organizirana današnja akcija.

Na standardnim hranilištima divljači i ptica bit će postavljena hrana, a namjerava se i pronaći divljač koja se otežano kreće kroz snijeg.

Direktor kantonalne javne ustanova za zaštićena prirodna područja Osman Delić u izjavi za Fenu kaže da je prethodnih dana organizirana dostava žita i sijena za divljač i ptice na području Bijambara, ali su nadzornici tada uvidjeli da se teško kretati kroz snijeg zbog čega su i pozvali članove Kluba spasavalaca 2000 da im u današnjoj akciji pomognu sa svojom opremom.

Delić naglašava da postoji bojazan i od pasa lutalica koji bi slijedeći trag do divljači mogli životno da ju ugroze.

Predsjednik sarajevskog Kluba spasavalaca 2000 Paša Grbo ističe za Fenu da je ovaj klub fizička i moralna podrška, u slučaju eventualne nesreće. U akciji je angažovano deset pripadnika Kluba spasavalaca.

I lovci Sarajevskog lovačkog društva su u akciji , a predsjednik društva Emir Tuzlak kazao je u izjavi za Fenu da za sada nemaju informacija o stradaloj divljači, a današnja akcija uz pomoć mehanizacije i motornih sanki je organizirana kako bi se došlo do divljači koja ne može da se kreće kroz duboki snijeg.

Slične akcije bit će organizirane i u buduće na drugim područjima gdje se za to ukaže potreba sve dok bude snježnih nanosa koji ponegdje dosežu visinu i do dva metra.

 

Fena/Informer.ba