Izdvojeno Politika Vijesti

Kantrimen: Kandidatura Kukića nije ozbiljan pristup formiranju vlasti u BiH

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Tomas Kantrimen smatra da predlaganje Slave Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH nije ozbiljan pristup formiranju vlasti.

Predložiti kandidata, bez preduzimanja koraka da tu osobu prihvati što širi i veći broj stranaka, nije ozbiljan pristup formiranja vlasti“, rekao je Kantimen.

On ističe da su svi lideri ključnih stranaka u BiH podjednako krivi za veliki neuspjeh u formiranju vlasti, ističući da je na liderima da odluče hoće li napredak napraviti sad ili za nekoliko godina.

Ocijenivši lošom idejom da neko u međunarodnoj zajednici, posebno u SAD, kaže da stvari u BiH ne funkcionišu i da se treba tražiti drugo rješenje, Kantrimen je rekao da od visokog predstavnika Valentina Incka nije traženo da pokrene medijaciju i pregovore.

Ako se pojavi neka mogućnost, ako stranke pokažu dovoljno ozbiljnosti jedna prema drugoj da angažman visokog predstavnika može pomoći, mi ćemo to podstaći i ohrabriti“, istakao je Kantrimen za sarajevski “Dnevni avaz”.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara istakao je da SAD u BiH insistira na principima Dejtonskog sporazuma o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna entiteta. “Mi želimo da država bude funkcionalna, ne centralizovana“, dodao je Kantirmen.

Posjetu predsjednika Srbije Borisa Tadića Sarajevu Kantirmen je ocijenio kao vrlo dobar i više nego fer i korektan korak, a izjave koje dolaze iz Srbije direktnim i pozitivnim. “Bio je veoma pozitivan kada je riječ o poštovanju koje je pokazao prema BiH i insistiranju na principima Dejtona“, istakao je Kantrimen.

 

Srna/Informer.ba