Intervju Vijesti

Kaplan: Za probleme institucija kulture zagovaram realno umjesto idealnog rješenja

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan danas je u intervjuu za Agenciju FENA sumirao rezultate rada ovog Ministarstva u protekloj godini, prezentirao planove za ovu godinu, te komentirao djelatnosti i probleme s kojima se suočavaju institucije kulture u Federaciji BiH, kao i podršku ovog ministarstva njihovom radu.

FENA: Možete li izdvojiti najznačajnije projekte koji su realizirani u proteklih desetak mjeseci, tokom vašeg ministarskog mandata, i dati ocjenu zatečenog stanja u Ministarstvu?

KAPLAN: Prethodna godina bila je za sport i kulturu izuzetno teška s finansijskog aspekta. Zadnjih par godina došlo je do drastičnih smanjenja budžetskih izdvajanja za ove oblasti. Međutim, uspjeli smo da obezbijedimo podršku za mnoge značajne projekte koji su realizirani u protekloj godini. Prije svega bih spomenuo podršku muškoj seniorskoj reprezentaciji BiH u košarci za učešće na Evropskom prvenstvu, potom rukometnoj reprezentaciji za učešće u kvalifikacijama, reprezentaciji u sjedećoj odbojci za učešće na Evropskom prvenstvu, potom fudbalskim klubovima koji su se plasirali u evropska takmičenja (Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg).

Podržani su i mnogi projekti iz oblasti omladinskog i amaterskog sporta, a ovdje bih spomenuo Igre mladih koje su se održale prvi put i okupile su impozantan broj školske djece iz cijele BiH.

Iz oblasti kulture opredijelili smo se da podržimo nezavisnu produkciju koja se i do sada mahom oslanjala na Federalno ministarstvo kulture i sporta. Tako smo i ove godine obezbijedili značajna sredstva za organizaciju najznačajnijih festivala poput SFF-a, MESS-a i JAZZ-a, zatim Sarajevske zime, Mostarskog proljeća i drugih.

Iz oblasti kulturno-historijskog naslijeđa spomenut ću projekte obnove Džamije Husein-kapetana Gradaščevića, Ferhadije, Saborne crkve u Mostaru, Samostana Plehan u Derventi, Starog grada Tešanj.

Jedna od najznačajnih aktivnosti u protekloj godini je to što smo uspjeli prekinuti višegodišnji negativni trend pada budžeta za sport i kulturu. I ovogodišnji budžet nije dovoljan, ali je realan s obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj se nalazimo.

Također, od ove godine prvi put se otvorila i stavka u budžetu Transfer za mlade i iznosi 200.000 KM.

Krenuli smo i u izmjene i dopune Zakona o ministarstvima čime želimo promijeniti naziv ministarstva (Federalno ministarstvo kulture, sporta i mladih) i dobiti ovlasti da budemo ministarstvo-koordinator za pitanja mladih, jer po Zakonu o mladima sva ministarstva imaju određene obaveze iz oblasti mladih, a jedno ministarstvo je zaduženo za koordiniranje tih obaveza.

FENA: Šta je prioritet Vašeg daljeg djelovanja u oblasti kulture i zaštite kulturno-historijske baštine?

KAPLAN: Glavni prioritet u oblasti zaštite baštine biće donošenje zakona o zaštiti nacionalnih spomenika. Postojeći zakon je donesen 1985. i sve odredbe kojima se reguliše novčano kažnjavanje prestupnika koji skrnave ili uništavaju nacionalne spomenike su neprimjenjive, jer se iznosi novčanih kazni, kada se preračunaju u KM, kreću u visini nekoliko konvertibilnih maraka. To svakako umnogome otežava i rad inspekcija koje nemaju zakonskoga uporišta za izricanje potrebnih mjera iz oblasti zaštite nacionalnih spomenika.
Također, neki od bitnijih planova za 2012. su i donošenje zakona o audio-vizuelnom stvaralaštvu, provedba Kulturne strategije BiH, i podrška najznačajnijim kulturnim manifestacijama u Federaciji BiH.

FENA: S obzirom na teško finansijsko stanje teatara u cijeloj FBiH, kakva je nadležnost Ministarstva u toj oblasti i postoji li prostor za pružanje određenog finansijskog impulsa ovim institucijama?

KAPLAN: Svi teatri u Federaciji imaju svoje osnivače i to su uglavnom kantoni, eventualno gradovi ili općine. Federalno ministarstvo kulture i sporta nema osnivačka prava niti na jednom teatru u Federaciji tako da ne može biti direktno odgovorno za teško stanje. Mi možemo samo intervenirati na način da pomognemo preko konkretnih projekata.

FENA: Kakav stav zauzimate kada je riječ o višegodišnjoj agoniji koju prolazi sedam institucija kulture od državnog  značaja, kojima do danas nije riješen pravni status? Da li postoji ikakav prostor da u tom kontekstu bilo kakvu pomoć ili podršku ovim institucijama pruži Federalno ministarstvo kulture i sporta?

KAPLAN: Putem Federalnog ministarstva kulture i sporta u 2011. za sedam institucija je izdvojeno 625.000 KM. Od toga je 300.000 KM izdvojeno iz rezerve Vlade, a 325.000 KM  iz različitih transfera Federalnog ministarstva kulture i sporta. Ako ovom iznosu dodamo i iznose koje su izdvojila i druga federalna ministarstva, doći ćemo do cifre od 833.000 KM u 2011. za sedam institucija.

Problem u finansiranju nastao je zbog neusvajanja državnog budžeta odakle su se te institucije najviše finansirale, dok je onaj suštinski dio problema formalno-pravne prirode i nastao je zbog rata, u Dejtonskom sporazumu nije riješen, a poslije Dejtona je postao političko pitanje koje je ostalo zakovano između minimalističkih stavova s jedne i maksimalističkih s druge strane. Ono što ja mogu učiniti u pravcu rješavanja problema jeste da stvari postavim u realan okvir i da zagovaram realno umjesto idealnog rješenja. Moram naglasiti da je sedam institucija danas u ovakvoj situaciji, između ostalog, i zbog toga što nismo imali hrabrosti zagovarati realna rješenja, nego smo čekali neka idealna koja nikada nisu stigla.

FENA: Možete li dati više detalja o projektu obnove za ciklus finansiranja IPA 2012. i 2013 (tim su projektom obuhvaćeni zgrada Crvenog križa u Sarajevu, Partizansko spomen groblje u Mostaru, Stari grad Tešanj i Stari grad Bužim – šta će konkretno biti rađeno na ovim lokacijama?)

KAPLAN: Mi smo u potpunosti pripremili programe za konzervaciju i revitalizaciju ovih projekata, ali nažalost, Evropska komisija je zbog nedostatka sredstava odustala od finansiranja ovih projekata u ovoj godini. Mi ćemo i dalje nastaviti da surađujemo s Evropskom komisijom na ovim projektima kako bi i u narednom periodu osigurali dalju finansijsku podršku za ove projekte.

FENA: Da li je planirana finansijska podrška kinematografiji u FBiH i u kojem iznosu?

KAPLAN: Kinematografija je jedna od najuspješnijih oblasti u BiH i svakako da zaslužuje da bude podržana. U budžetu za 2012. godinu za kinematografiju je predviđeno 2.200.000 KM, što je 200.000 više nego u 2011. godini. Mislim da će se donošenjem Zakona o audio-vizuelnom stvaralaštvu bh. kinematografiji na sistemski način obezbijediti podrška, u narednom periodu, pa je za očekivati da ćemo imati stabilan razvoj ove kulturne djelatnosti.

FENA: U kojem se vidu, u kratkim crtama, ogleda podrška ovog Ministarstva sportu u FBiH? 

KAPLAN: Mislim da sam u prvom odgovoru dao odgovor i na ovo pitanje. Još ću samo naglasiti da smo u 2011. formirali Fondaciju za sport koja će djelovati pri Ministarstvu. Budžet Fondacije za početak iznosi 250.000 KM, ali je najbitnije da smo krenuli s tim projektom i siguran sam da će od naredne godine budžet Fondacije biti znatno veći.

Fena/Informer.ba