BiH Izdvojeno Video Vijesti

Kapo: Euforija oko McDonald’sa će splasnuti za nekoliko mjeseci

Otvaranju McDonald’sa u Sarajevu najviše su se obradovali mladi. Mnogi tvrde da proizvodi ove kompanije ne mogu ugroziti poznate ćevape, a iz udruženja “Kupujmo domaće” pozivaju građane da vode računa o zdravoj ishrani.

Ni prolom oblaka nije spriječio mnoge Sarajlije da na dan otvaranja prvog McDonalds’ovog restorana u BiH kušaju proizvode poznatog svjetskog lanca brze hrane.

Radosni smo zbog otvaranja McDonalds’a i ovo je lijep poklon Sarajevu“, kaže mladi Sarajlija, piše DW.

Iako prostorni kapaciteti McDonalds’ovog restorana u centru Sarajeva nisu mali, mnogi su zbog velikog interesa strpljivo čekali u redu kako bi pojeli Big Mac ili neki drugi proizvod ove kompanije.

Zato što su dobri, a već sam imao priliku probati njihovu hranu. Osim toga, ovom gradu i treba nešto novo“, kaže građanin Sarajeva.

Predsjednik Udruženja “Kupujmo domaće” Admir Kapo vjeruje da će početna euforija oko McDonald’sa splasnuti za nekoliko mjeseci. Očito je, kaže Kapo, da “u Sarajevu, bez obzira na vrijednost, odnosno kvalitet proizvoda, svako može prodati šta želi“.

I u svijetu su vidjeli da to baš i nije neka posebno zdrava ishrana i pokušavaju se odvići od konzumiranja te vrste brze hrane. Kada je riječ o namirnicama, McDonald’s uglavnom ne koristi domaće namirnice jer imaju svoju standarnu recepturu“, kaže Admir Kapo.

Big Mac vs. ćevapi

Nisu baš svi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sa oduševljenjem dočekali dolazak McDonalds’a. Mnogim su Sarajlijama ipak draži “provjereni domaći proizvodi“.

“Mislim da ovom gradu nije potreban McDonald’s pored naših tradicionalnih jela kao što su ćevapi“, kaže jedna Sarajka. Njen prijatelj se ne raduje McDonalds’u “zato što je Sarajevo jedan od rijetkih gradova koji nisu imali McDonald’sove proizvode, a glavni grad BiH je bio poznat po tome što nudi samo domaću, kvalitetnu hranu“.

Prema istraživanjima, McDoland’s dolazi u zemlju u kojoj može ostvariti svoje standarde kvalitete, servisa, čistoće i vrijednosti (QSCV standardi). Eksperti zato tvrde da bi sa McDonalds’om u glavni grad BiH mogle stići i pozitivne promjene u načinu ugostiteljskog poslovanja.

Ekonomisti ističu da McDonald’s promovira i razvoj poslovnosti, pa bi otvaranje prvog restorana ove kompanije u Sarajevu mogao biti signal i drugim multinacionalnim kompanijama da je Bosna i Hercegovina sigurno područje za poslovanje.

 

Informer.ba